Osječko-baranjska

INVESTICIJA OD 2,5 MILIJUNA KUNA

U Dalj planini otvoren novi Dom kulture

Uz veliku pomoć mađarske Vlade i sudjelovanje Općine Erdut, Osječko-baranjske županije i Savjeta za nacionalne manjine hrvatske Vlade, dovršen je i svečano otvoren Dom kulture u Dalj planini. Riječ je o investiciji od oko dva i pol milijuna kuna. U ovom mjestu nastanjenom pripadnicima mađarske nacionalne manjine djeluje vrlo aktivno kulturno-umjetničko društvo koje će odsad imati primjerene uvjete za rad, ali i druge udruge u ovom naselju.

U Dalj planini otvoren novi Dom kulture   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Dom kulture u Dalj planini građen je od 2009. godine. Ovdašnji KUD Petefi Šandor osnovan je nakon Drugog svjetskog rata, a generacije mještana u njemu naučile su prve korake čardaša. Stara škola, objekt koji je služio za zajednička okupljanja, morala je prije 8 godina biti srušena zbog neprikladnih uvjeta. Sve do danas mještani Dalj planine bili su bez primjerenog prostora za okupljanje. 

"Nije bilo lagano. Vidite ovu zgradu, ipak je jako puno Mađara odavde otišlo poslije Domovinskog rata. Znate što se sve odigravalo. Mi smo presretni, nama je to bio jedan san. Ovdje iza mene su slike našeg starog doma, ruševnoga, već je bio opasno raditi ovdje", rekao je predsjednik KUD-a Petefi Sandor Emerik Huđik.

No, život ide dalje i u Dalj planinu odavno se vratio. KUD i dalje vrijedno radi, a sada je vlasnik novog objekta. Vrijednost investicije je 2 i pol milijuna kuna. Dom je svečano otvorio prvi potpredsjednik Vlade Mađarske, a ujedno je ovo bila i središnja proslava Dana Svetog Stjepana.

"Ova zgrada nosi dvostruku simboliku – prvo kao opstanak mađarske nacionalne manjine na ovim područjima, a druga je zajednički život dva naroda i dvije zemlje. Za nas je važno da smo nakon stvarno strašnih stradanja Mađara u ratu ovdje, morali pomoći i dati im snažne temelje za daljnji život", rekao je prvi potpredsjednik mađarske Vlade Zoltan Semjen.

"Iznimne suradnje između Mađarske i Hrvatske po pitanju tretmana nacionalnih manjina, a posebno po pitanju obrazovanja i kulture. Iznimno mi je drago da je ovdje prvi potpredsjednik Vlade Mađarske", rekla je ministrica kulture i izlaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek.

Izgradnje Doma kulture ne bi bilo bez veliko lobiranja Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Pomogli su da se u najkraćem mogućem roku nakon što je formirana Vlada Andreja Plenkovića osigura novac – većim dijelom iz mađarskog proračuna. 

"Vjerujemo da će ona biti temelj da za 10-20, 50 godina ovdje u Dalj planini čujemo mađarsku riječ, da djeca koja danas ovdje plešu koja su prekrasna, da i oni budu dio mađarske kulture. I sve u svemu da zajedno s našim prijateljima Hrvatima u Mađarskoj i mi Mađari u Hrvatskoj uživamo sva ona prava i sve one mogućnostima koje nam dobri odnosi dvije zemlje omogućuju", zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics.

"Trudili smo se koliko smo mogli i mi u Općini Erdut prvenstveno iz proračuna pomažemo i sufinanciramo izgradnju ovoga doma. Moram tu pohvaliti i Osječko-baranjsku županiju koja se na počecima izgradnje, dakle od 2009. pa idućih godinu dvije jedina uključivala s nama", načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Suradnja Hrvatske i Mađarske u pogledu nacionalnih manjina je izvrsna. Dvije nacije koje su 800 godina živjele u istoj državi, danas dijele iste vrijednosti unutar Europe. Našeg zajedničkog života bit će i nakon što INE i MOL-a ne bude – kazali su gosti iz Mađarske. Dan je započeo sjećanjem na civilne žrtve i velike žrtve koje je mađarski narod dao za neovisnu Hrvatsku. Otvorenju Doma kulture prethodilo je polaganje vijenaca u spomen na 20 Mađara iz Dalj planine zvjerski ubijenih tijekom Domovinskog rata.