Gastro

ZNANSTVENI EKSPERIMENT

"Guštanjem" u kavi do manjeg unosa kalorija

Svi oni koji ne mogu zamisliti život bez kave, a željeli bi smanjiti dnevni unos kalorija u organizam trebali bi razmisliti o tomu da omiljeni napitak konzumiraju s jako malo ili u potpunosti bez šećera, a to bi postupno mogli postići "guštanjem" u kavi, kažu znanstvenice sa Sveučilišta u Minnesoti.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

"U svakoj je žlici šećera 48 kalorija, a najveći ljubitelji kave dnevno nerijetko popiju i po nekoliko šalica ovog napitka. Mnogi kavu vole jako zaslađenu, a stručnjaci ženama preporučuju dnevni unos od oko 100 kalorija dodanog šećera te muškarcima 150 kalorija", piše u online izdanju stručnog časopisa Journal of Health Psychology. 

Znanstvenice sa Sveučilišta u Minnesoti, Riche Lenne i Traci Mann provele su studiju u kojoj su testirale tri grupe kavopija, nastojeći im pomoći da smanje količinu šećera u omiljenom napitku. Dvije psihologinje u svojem se laboratoriju fokusiraju na to na koji način ljudi kontroliraju svoje zdravstveno ponašanje nakon što se odluče na promjenu.

U ovom su eksperimentu nasumce odabrale 127 sudionika istraživanja, naloživši im da bilježe podatke tijekom dva tjedna. 

Sudionici prve grupe svakodnevno su malo po malo smanjivali količinu šećera u kavi, druga je grupa imala zadaću fokusirati se na sva osjetila za vrijeme ispijanja kave, pri čemu su morali bilježiti okus napitka, njegovu kiselost, slatkoću, okus koji je nakon ispijanja ostao u ustima..., a treća grupa ispitanika tijekom dva tjedna je konzumirala kavu s umjetnim zaslađivačima bez ikakvih zadaća. 

Znanstvenice su vjerovale da će najučinkovitiji biti pristup ispitanika koji su postupno smanjivali količinu šećera, no prevarile su se. 

"Sudionici eksperimenta iz svih triju grupa i tijekom predstojećih šest mjeseci su nastavili ispijati kavu s manje šećera, no druga je grupa u tome bila najdosljednija", kazale su Lenne i Mann. 

Nekoliko mjeseci nakon završetka eksperimenta, druga je grupa ispitanika češće pila nezašećerenu kavu od one čiji su sudionici odmah počeli koristiti umjetne zaslađivače, a najneučinkovitijom se metodom odvikavanja od dodanog šećera pokazala ona što su je primjenjivali ispitanici iz prve grupe koji su se šećera odricali malo po malo.

"Započeti s nekom promjenom u životu relativno je jednostavno, no teško je, a nerijetko i potpuno nemoguće održati takvo stanje i ponašanje", kazala je Lenne. "Kolegica i ja smo očekivale da će se svi sudionici eksperimenta vratiti na staru naviku ispijanja kave sa šećerom, no iznenadilo nas je da je druga "osviještena" grupa izdržala najdulje. Pokazalo se da je "osviješteno" odvikavanje od šećera u kavi bilo dugoročno najučinkovitije."

"Kanimo nastaviti s eksperimentom jer smatramo da je smanjenje dodatne količine šećera u kavi važno zbog ukupnog promicanja zdravstvenog stanja pojedinca", rekla je Lenne. "Smanjiti količinu šećera u kavi ili ga se u potpunosti odreći zdrava je odluka i promjena te se može provesti, a da se ne odričemo užitka ispijanja omiljenog napitka."

(Hina)