Politika

PRAVOSUĐE

Potpisane Treće izmjene i dopune Pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlada RH i SAD-a

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković susreo se u petak s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih država (SAD) u Republici Hrvatskoj Julietom Valls Noyes, u Ministarstvu pravosuđa gdje je održana svečana ceremonija potpisivanja Treće izmjene i dopune Pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa RH.

Potpisivanje pisma suglasnosti   FOTO:Facebook
Piše: Hina

Pismo suglasnosti o provedbi zakona između hrvatske Vlade i Vlade SAD-a potpisano je u Zagrebu, 26. rujna 2012. godine, sa ciljem uspostavljanja i potpore projektu Regionalne inicijative u području pravosuđa, namijenjenom jačanju vladavine prava, poboljšanju kapaciteta sustava kaznenog pravosuđa u jugoistočnoj Europi, sprječavanju i suzbijanju prekograničnog i organiziranog kriminala, kao i korupcije te promicanju održive pravne reforme, kojom se unaprjeđuje odgovornost, transparentnost i usklađenost s europskim standardima.

Vlade Hrvatske i SAD-a obvezale su se na godišnje poduzimanje radnji i ulaganje sredstava, ističe se u priopćenju.

Zbog važnosti projekta Regionalne inicijative u području pravosuđa i posljedičnog povećanja dodijeljenih financijskih sredstava, te ujedno i nastale potrebe vremenskog produljenja njegovog trajanja, trećom izmjenom i dopunom Pisma suglasnosti, koju su tijekom današnjeg sastanka potpisali ministar Bošnjaković i veleposlanica Valls Noyes, osiguran je pravni okvir neophodan za nastavak projekta.

U okviru sastanka ministar Bošnjaković je razgovarao i s posebnim izaslanikom za pitanja holokausta Državnog tajništva SAD-a. Thomasom Yazgerdijem, te je iskorištena prilika da se rasprave određeni aspekti povrata oduzete židovske imovine, navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa RH. 

O pitanjima koja se odnose na povrat oduzete židovske imovine za vrijeme holokausta posebni izaslanik Yazgerdi razgovarao je nastavno na svoj posjet Hrvatskoj u ožujku, potvrđeno je Hini iz Veleposlanstva SAD-a.