Svijet

NAPETOST NA VRHUNCU

Sjeverna Koreja novim testom uzdrmala svijet, Trump poručio ‘Razgovori neće pomoći‘

Sjeverna Koreja potvrdila je novi nuklearni test i to najsnažniji do sada. Uspješno su testirali hidrogensku bombu koja je 5 puta snažnija od one bačene na Nagasaki '45. godine. Reakcije i osude dolaze sa svih strana. 'Razgovori neće pomoći', poručio je američki predsjednik Donald Trump iz čijih se tvitova jasno može iščitati da zagovara primjenu sile.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Sjeverna Koreja izvela je šesti i do sad najsnažniji nuklearni test i ponovno uzdrmala svijet.

"Test na hidrogenskoj bombi dizajniranoj za interkontinentalni balistički projektil proveden je savršeno uspješno. To je veoma važan korak u završavanju našeg nacionalnog nuklearnog programa", javili su na državnoj televiziji Sjeverne Koreje. Radi se o bombi koja je čak pet puta snažnija od one bačene na Nagasaki '45. kojom je ubijeno 74 tisuće ljudi. Prije testiranja hidrogensku bombu pregledao je Kim Jong-un. Istaknuo je kako su sve komponente bombe 100 posto domaće proizvodnje kao i da se može detonirati na visokim nadmorskim visinama. Potvrda o nuklearnom testu stigla je iz Japana i Južne Koreje nakon što su zabilježena dva velika potresa do magnitude 6,3. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost McMaster razgovarao je telefonski s južnokorejskim kolegom koji traži najoštriji mogući odgovor na potez sjevernih susjeda. Tamošnja vojska povisila je stupanj pripravnosti. A McMaster je, pak, Japanu obećao kako će ih Washington i dalje štititi. Japanski premijer Shinzo Abe nakon Vijeća nacionalne sigurnosti:

Oglasio se i američki predsjednik Trump i ovaj put preko Twittera u tri navrata: "Sjeverna Koreja izvela je veliko nuklearno testiranje. Njihove riječi i ono što čine nastavljaju biti vrlo neprijateljski nastrojeni i opasni prema SAD-u. Sjeverna Koreja je odmetnuta država koja je postala velika prijetnja, ali i sramota za Kinu, koja pokušava pomoći, ali joj baš ne uspijeva. Južna Koreja smatra, kao što sam im i rekao, da njihovi razgovori sa Sjevernom Korejom o smirivanju situacije, neće uspjeti. Sjeverna Koreja razumije samo jedno!" A i Kina koju je Trump prozvao osudila je najnovije testiranje te prati razinu radijacije duž granice. Kineski predsjednik Xi Jinping:

"Današnje testiranje hidrogenske bombe predstavlja "veliku provokaciju, ozbiljnu prijetnju regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti kao i ogroman izazov za globalni režim oružja za masovno uništenje, navela je u priopćenju visoka predstavnice EU-a Federice Mogherini.