Osječko-baranjska

MRLJE, ŽVAKAĆE GUME, OSUŠENA STABLA, KOROV...

Građani krivi zato što je Osijek prljav?!

Središte grada je prljavo, zapušteno i djeluje kao da u ovom gradu više nitko ne živi – to su samo neki od komentara Osječana na društvenim mrežama ljutitih i ogorčenih zbog trave koja raste iz središnjeg trga i okolnih ulica, crnih žvakaćih guma na istom tom trgu. Neki idu i toliko daleko da fotografije iz središta Osijeka uspoređuju s onima iz Černobila danas. U Gradskoj četvrti Gornji grad već duže vrijeme upozoravaju kako središte izgleda nedostojno Osijeka, no malo toga mogu učiniti osim neprestano prozivati gradske komunalce za neobavljen posao. Stoga smu se i novinari STV-a danas uputili u strogi centar grada provjeriti internetske navode.

Građani krivi zato što je Osijek prljav?!   FOTO:Republika.eu
Piše: M. Ćurić, J. Grgić / STV

Mrlje na trgovima i nogostupima u središtu Osijeka, crni tragovi odbačenih žvakaćih guma, osušena stabla, korov koji raste iz betona. Održavanje ulica u središtu grada je UNIKOM-ov posao. Gradska čevrt također je osigurala novac za održavanje zelenih površina, no njima ne mogu upravljati onako kako bi željeli. Način održavanja ovakvih površina nije dobro riješen. Ne bi se smjelo događati da se neka ulica ne čisti po mjesec dana – kažu u gradskoj četvrti Gornji grad upozoravajući kako ovakvo stanje traje duže vrijeme, jer ovolika trava ne može izrasti za tjedan ili dva, pogotovo za sušnog ljeta.

"Takva praksa ne bi se smjela događati i ponavljati. Jer to je slika grada, to je strogi centar i ne možete šetati ulicom. Gledam turiste koji to promatraju i ne mogu to vjerovati jer ovakvoj travi treba da naraste dva do tri mjeseca! Danas je to došlo do jedne faze u kojoj je sada to zaista već neizdržljivo i ja molim UNIKOM, molim nadležne gradske službe, inzistiram na tome, da se to hitno riješi. Ali ne sad palijativno i praktično u jednom navratu jer ja očekujem da će oni to već sutra rješavati, nego da to bude kontinuirano, uredno i čisto!", rekao je Ivica Završki iz GČ Gornji grad.

Pejačevićevu već u šali nazivaju zelenom avenijom – navodi Završki. Dok s jedne strane parkovi i perivoji izgledaju besprijekorno, asfalt i nogostupi ponegdje izgledaju stravično. Dubrovačka, Waldingerova, Pejačevićeva, Ružina, Anina...svaka na asfaltu ima nešto zbog čega se crvenimo pred gostima. Središnji trg sa svojim crnim mrljama od žvakaćih guma posebna je priča. Takvo stanje već je godinama i ono što posebno užasava je činjenica kako su se građani na to već navikli!

"UNIKOM je dosad koliko znam nabavio i stroj za čišćenje žvakaćih guma, znam da se bio pokvario, znam da je oko toga bilo problema itd. Činjenica je da se oko katedrale npr. te površine kvalitetnije rješavaju barem kad je trava u pitanju, ali što se žvakaćih tiče, to i dalje ostaje neriješeno. Dakle, taj trg je isto tako slika grada, ne mogu vjerovati da se ne može naći način, poput drugih velikih gradova", dodaje Završki.

U UNIKOM-u kažu kako su njihovi djelatnici na terenu svaki dan. Grad je podijeljen u nekoliko zona, a centar je u prvoj kategorija i čisti se svaki dan 6 puta tjedno. Uz takav podatak, naprosto je nevjerojatno da je Pejačevićeva danas prijepodne izgledala ovako. Prema riječima direktora Davora Vića, sve što se događa na javnom površinama rezultat je djelovanja dviju strana – građana i njihovog odnosa prema nijima i onoga što Grad odnosno Unikom radi.

"Moje osobno mišljenje ne samo kao direktora Unikoma nego kao i građanina da većina naših građana ima korektan, razuman i civiliziran odnos prema javnim površinama, svom okolišu. Međutim, jedna manjina to apsolutno nema i oni pridonose i stvaraju jedno negativnu sliku. Oni su ti koji bacaju otpatke na javnim površinama", rekao je direktor Unikoma Davor Vić.

A problem su izgleda i manifestacije koje se održavaju u središtu grada.

"Ako malo bolje pogledate na glavnom gradskom trgu se svašta događa od moto susreta, tamo se peku langošice, pljeskavice, točno se vidi kada je netko zakupio površinu bilo za Osječku ljetnu noć i nije ju vratio u prvobitno stanje i nakon toga ostaju te masne fleke. Trg je pun masnoća, mrlja, žvakaćih guma, ali i isto tako moramo znati da je Trg A. Starčevića, Kapucinska i Trg ispred katedrale je sagrađen prije jedno deset godina i svi znamo da i u našim domovima da nakon nekog vremena nešto treba temeljnije oprati", dodaje Vić.

Unikom će takvo temeljito čišćenje glavnog osječkog trga predložiti Gradu sljedeće godine. A do tada ćemo i dalje gledati u mrlje i odbačene žvake iako je još 2008. godine nabavljen stroj koji njihovu nečistoću topi. U ovom komunalnom poduzeću kažu kako su shvatili da onoliko žvaka koliko oni uspiju ukloniti barem ih tri puta više bude drugi dan što je smatraju, uzalud potrošen novac za čišćenje. A uzalud je i čišćenje novoobnovljene Županijske ulice. Nakon što smo već nekoliko puta pisali i upozoravali na mrlje na potpuno novim pločama, za što smo dobivali odgovore kako se radi o vlazi koja će se povući, sada konačno doznajemo u čemu je zaista problem.

"To je greška u proizvodnji, jednostavno ti popločnici, na njima je ostalo nešto više lužine koja se koristi prilikom njihove izrade i dobili smo potvrdu da to je taj slučaj garanciju proizvođača da će to sa vremenom, sa korištenjem nestati. U slučaju da se to ne dogodi onda ćemo morati razmišljati da li cijelu ulicu ponovno presložiti i uzeti novo, tu onda moramo ići na nekakav sudski postupak, tužbu da nam se ta šteta nadoknadi", zaključuje Vić.

Grad Osijek inače, za higijenu grada godišnje izdvaja 8 milijuna kuna.