Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan na izmaku obilježila premještena ploča, blokade susjeda i "Nitko" kao najpolularniji političar

U tjednu za nama počela je škola, ali i utrka za subvencionirane stambene kredite. Uragan Irma pustoši po Karibima, Sjeverna Koreja aktivirala je hidrogensku bombu, ali ono što je i ovog tjedna najjače eksplodiralo u našoj zemlji je ploča s natpisom "za dom spremni" koja se preselila, ali i jedna izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pregled tjedna donosi Lana Ružičić.

Sporna ploča u Jasenovcu   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Nakon brojnih polemika i pregovora, iz Jasenovca je napokon uklonjena ploča HOS-a s pozdravom Za dom spremni. Ali, samo malo dalje - u Novsku. Sporni pozdrav u grbu HOS-a ostaje i čeka cjelovito zakonsko rješenje.

"Statut i spomen ploča uvijek će biti to što jest i na njoj će stakjati od HOS-a grb i ispod će pisati Za dom spremni", rekao je Predsjednik udruge HOS-a Zagreb Ivan Friščić.Premijer Andrej Plenković jasno se izrazio o pozdravu "Za dom spremni".

‘‘Za mene taj pozdrav ima predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim. I stoga mi nije prihvatljiv‘‘, poručio je Plenković. Međutim, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za RTL je poručila.

"Moj stav je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, međutim nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaškog režima", rekla je predsjednica. SDP-ov Bojan Glavašević.

"Mislim da se izjavom u kojoj relativizira ustaštvo nepovratno kompromitirala i da je izgubila drugi mandat. Priča da je to stari hrvatski pozdrav je priča za malu djecu", rekao je.Mala djeca, odnosno ona koja će iduće godine krenuti u školu trebala bi kao pilot projekt testirati akcijski plan koji je napokon dovršilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu kurikularne reforme. Početkom tjedna u Hrvatskoj je proradila e-vozačka, doznali smo da voda ipak neće poskupjeti, a najava povećanja prireza sa sadašnjih 10 na 15 posto u Splitu dočekana je na nož. Tako je dočekana i najava slovenske blokade ulaska Hrvatske u Europsku organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj. Premijer Plenković poslao je jasnu poruku službenoj Ljubljani koja je Bledski strateški forum iskoristila za diplomatsku ofenzivu kako bi sudionike uvjerila da Zagreb ne priznavanjem arbitraže o granici ne poštuje međunarodno pravo.

"Politika ucjena ne vodi ničemu. To smo vidjeli prije nekoliko godina. Mislim da je dobro za Hrvatsku i Sloveniju da obje budemo članice OECD-a. Jedinog kluba kojeg još možemo postati članovi. Vjerujem da ćemo kroz dijalog i to pitanje riješiti jer ovakve geste nisu pretpostavka rješavanja otvorenih pitanja i stvaranja dobrih odnosa", rekao je premijer.Slovenski premijer Miro Cerar sastao se s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom. Cerar je izjavio da "nema demokracije bez prihvaćanja zakona i presuda te da je Slovenija odlučna primijeniti odluku arbitražnog suda, a i Timmermans poziva na provedbu arbitraže.

"Europskoj komisiji je bilo jasno da je arbitraža neophodna, te da se obje strane trebaju držati rezultata arbitraže i nadamo se da će ih obje zemlje provesti", rekao je Timmermans.Nakon Slovenije, i Mađarska je najavila blokadu. Oni zbog hrvatskog odnosa prema MOL-u.

"Iznenađena sam time. U utorak sam u Mađarskoj, razgovarat ću s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatna objašnjenja i da ćemo početi razgovor o tome kako to deblokirati", rekla je predsjednica.U tjednu kada je "Nitko" postao najpopularniji političar u Hrvatskoj, preminuo je jedan od najpopularnijih jugoslavenskih glumaca - Ljubiša Samardžić. Glumačka legenda i redatelj umro je u 81. godini života nakon teške bolesti. Pamtit ćemo ga po brojnim ulogama, od kultnih serija Vruć vetar i Kuda idu divlje svinje do filmova "Bitka na Neretvi", "Valter brani Sarajevo", "Sutjeska".