Društvo

NAJVEĆI PROBLEM PSIHOLOŠKE SU KOČNICE

Sve više mladih zainteresirano za studiranje u Americi

Svake godine između 500 i 600 studenata iz Hrvatske odlazi na studiranje u Sjedinjene Američke Države, a mnogi od njih i na prestižna sveučilišta. Velik intres za odlazak na studiranje u Ameriku je i među srednjoškolcima i studentima u Osijeku, no isto tako ima i puno pitanja i nepoznanica. Upravo zato u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici organizirano je informativno predavanje o mogućnostima studiranja u SAD-u.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Dino Perković / STV

Studiranje u Americi za brojne je mlade u Hrvatskoj vrhunska avantura i prilika  upoznati drugu kulturu, a za one nešto ambicioznije i način da steknu diplomu nekih od najboljih svjetskih Sveučilišta. No, i ovdje je prvi korak često najteži, a srednjoškolci i studenti nerijetko ne znaju kako bi krenuli s ostvarivanjem svojih snova.

No, najveći problem najčešće su psihološke kočnice koji mladi imaju i sumnja u vlastite sposobnosti.

"Najčešće pitanje zapravo je mogu li ja to, i ima li hrvatskih studenata koji su uspjeli i upravo zbog toga radimo ove radionice jer želimo ih ohrabriti i dokazati da je moguće jer svake godine veliki broj hrvatskih studenata odlazi tamo uz uspješne stipendije i zaista velike iznose tako da vrlo vjerojatno neko od njih danas, nagodinu ili možda za dvije godine će biti na studiju u SAD-u", kaže koordinatorica obrazovnog savjetovanja Maja Balen.

Na predavanju u organizaciji osječke Gradske i sveučilišne knjižnice u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja mladima su stoga ponuđeni odgovori na pitanja vezana uz stjecanje uvjeta za upise, dobivanje vize, putovanje, i boravak u Americi.

"Proći ćemo od samog prijavnog procesa, prikupljanja dokumentacije, istraživanja financijske potpore, koje su mogućnosti za stipendiju, isto tako samu prijavu, zatim polaganje standardiziranih testova i priprema za odlazak na studij u SAD-u", dodaje Balen.

No, najvažniji korak, upozorava koordinatorica je krenuti na vrijeme kako bi stigli sve pripremiti u roku. Na današnjem predavanju govora je bilo i što sve zapravo nudi studiranje u SAD-u, ali i diploma američkih sveučilišta.

"Ovisi o njima, zapravo po samom završetku studija zbog uvjeta studentske vize obvezni su vratiti se u svoju zemlju, ipak neki od njih nakon toga odluče potražiti posao negdje u zemljama Europske unije, neki i dalje nastavljaju ili obrazovanje u SAD-u na novoj razini, nakon preddiplomskog upisuju diplomski u SAD-u ili jednostavno iskoriste svoj studij u SAD-u za upoznavanje i stvaranje dobrih kontakata", zaključuje Balen.

A takvima se zatim pruža i mogućnost zapošljavanja u Americi, koju studenti iz Hrvatske nerijetko i iskoriste, zaključila je Balen.