Politika

ZAŠTO MEDIJI ŠUTE O OVOM SKANDALU?

Jasna Omejec, koja bi trebala biti moralni i pravni autoritet, iz proračuna uzela oko 80.000 kuna koja joj ne pripadaju!

Sutkinja koja je godinama vodila najvažniji sud u Republici Hrvatskoj, onaj Ustavni, čini se, prevarila je sve porezne obveznike!

Jasna Omejec   FOTO:Neja Markicevic / CROPIX
Piše: Republika.eu / I.K.

Ona je, naime, pola godine nakon odlaska s funkcije šefice Ustavnog suda, nastavila primati punu plaću na Ustavnom sudu (prema navodima HTV-a radi se o iznosu višem od 20.000 kuna), iako je u to vrijeme već imala novi posao na Pravnom fakultetu!

O svemu je, prije nekoliko dana, na svojoj sjednici odlučivalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

”U slučaju kada se dužnosnik opredijeli na povratak kod prethodnog poslodavca, ima pravo na isplatu plaće nakon prestanka obnašanja dužnost, ali samo u iznosu dvije plaće. Utvrđeno je da je Omejec ostvarivala naknadu plaće u razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti”, kazala je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Kao sankciju Povjerenstvo je predložilo obustavu isplate dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna. Ipak, umjesto predložene kazne, Omejec neće biti izrečena sankcija jer je prošlo više od 12 mjeseci.

Ipak, njezin predmet će se uputiti nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, radi eventualnog utvrđivanja stjecanja naknada bez osnove.

O svemu većina naših medija šuti, pa tako i o ovom skandalu. 

Usudili su se pisati tek neki, kao primjerice portal Promise.hr, koji donosi tekst pod naslovom: "Skandalozna prevara sutkinje koja bi trebala biti moralni i pravni autoritet?!", te Jutarnji list, koji svoj članak naslovljen "Ono što je napravila bivša šefica Ustavnog suda stostruko nadmašuje kaznu od 5500 kuna", završava sljedećim navodom:

"Optimizam je dobar za zdravlje, ali često ne ide ukorak s logikom. Ovdje je premalo prostora za nabrajanje svih skandala u kojima su se nalazili suci i sutkinje Ustavnog suda a da nitko među njima nije bio razriješen, a kamoli kažnjen, barem financijski. Zato će i ovoga puta vuk pojesti magare."

Hoće li, ostaje nam za vidjeti...