Svijet

SJEVERNOJ KOREJI ZAPRIJETIO UNIŠTENJEM

Trump govorom razljutio mnoge članice UN-a

Prvi govor američkog predsjednika Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a nikoga nije ostavio ravnodušnim. Svojim, prema mnogim ocjenama, govorom mržnje, mnoge je svjetske lidere šokirao.

Donald Trump   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

"Uništit ćemo Sjevernu Koreju, ako se pravednici ne okupe, zlo će prevladati" - neke su od poruka američkog predsjednika okupljenim čelnicima UN-a. Među državama koje vidi kao zlo na tronu su Sjeverna Koreja, Iran i Venezuela. 

"Ako budu prisiljene braniti sebe ili svoje saveznike, SAD neće imati izbora nego uništiti Sjevernu Koreju. Čovjek- raketa na samoubilačkoj je misiji za sebe i svoj režim", poručio je Trump.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un, ili "čovjek-raketa" kako ga je Trump nazvao, još nije odgovorio na prijetnje. Predviđajući vjerojatno u kojem će smjeru govor ići, glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres prethodno je upozorio da rješavanje pitanja Sjeverne Koreje zahtjeva "državničko ponašanje".Trump je vladu Irana nazvao ubojitom, a prijeti i da će izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom kojeg je potpisao njegov prethodnik Obama.

"Taj je dogovor sramota za SAD i mislim da to neće tako ostati", oštro je poručio prvi čovjek SAD-a. Da bi to bio katastrofalan potez smatra francuski predsjednik, Emmanuel Macron, koji je pred Općom skupštinom govorio i o Pariškom klimatskom sporazumu iz kojeg su se SAD povukle.

"Planet neće pregovarati s nama. Taj se sporazum nema što dodatno analizirati, on nas obvezuje i spaja", rekao je Macron.

Lavina kritika uslijedila je nakon govora. "Trumpov govor mržnje pripada srednjem vijeku", rekao je iranski ministar vanjskih poslova, švedska šefica diplomacije, Margot Wallstrom smatra ga "pogrešnim govorom u pogrešno vrijeme", dok mu je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro poručio da "nije predsjednik svijeta", te da je održao"agresivan govor poput novog Adolfa Hitlera". Među rijetkima koje je izrečenim oduševio bio je američki saveznik, izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Za našeg je premijera Andreja Plenkovića govor bio "na crti očekivanja".

"Dakle bez obzira što je ponovio "America first", slogan iz kampanje, on je ovaj put također rekao ali i suradnja s drugim državama pa i u okviru UN-a. Dakle, vidjeli smo jedno otvaranje prema multilateralnim organizacijama", rekao je Plenković.

Premijer i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će večeras na ceremoniji otkrivanja obnovljenog spomenika „Mir“ i spomen-ploče o spomeniku. Nakon toga bit će održan i svečani prijem u povodu 25. obljetnice članstva Hrvatske u UN-u.

"Zapravo na taj način se može reći da je Hrvatska ušla u društvo kao priznata država svijeta. Kroz tih 25 godina prošli smo jedan težak put, veliki put i vrlo je zapravo dirljivo i impresivno biti sada ponovno ovdje", istaknula je ministrica.