Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Većina europskih zemalja bez rezerviranih mjesta za manjine

Prošlo nam je vruće ljeto i stigla jesen, a na političkom planu, kao i onom gospodarskom malo toga se promijenilo. Još uvijek su na vrhu ljestvice top tema odlazak ljudi iz Hrvatske trbuhom za kruhom, a osim čiste demagogije, do sada još nitko nije povukao konkretne poteze kako to zaustaviti. I dalje smo slušali o ustašama i partizanima, te kako smo na dobrom putu da nam procvjeta i gospodarstvo.

Komentar tjedna   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

No, posljednjih dana najviše se u medijma, ali i po kuloarima pričalo o inicijativi za referendum o izmjeni izbornog zakona prema kojoj se u Sabor više ne bi biralo osam zastupnika nacionalnih manjina.

Diglo je to odmah dosta rasprava i medijske prašine, a neki od inicijatora istaknuli su kako je Hrvatska građanska država u kojoj je neprihvatljivo da manjina ima veća prava od većinskog hrvatskog naroda.

Zbog toga su neki ovaj prijedlog nazvali i antisrpskim, no valjda su zaboravili da Srbi nisu jedina manjina u Hrvatskoj. Uz to demantiraju ih i podatci iz zemalja Europske unije u kojima mnogi imaju i veći broj od 9,6 posto manjima koliko ih je u Hrvatskoj, pa unatoč tome nemaju rezervirana mjesta u parlamentu. Tako primjerice u Češkoj ima čak 35.5 posto manjina, a nemaju rezervirano mjesto u parlamentu, a nemaju ga primjerice ni u Danskoj, Latviji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, i da dalje ne nabrajamo... No, kako će u Hrvatskoj biti tek ćemo vidjeti, no sasvim je sigurno da ćemo se još naslušati razno raznih rasprava na ovu temu.

Ured za iseljenu Hrvatsku potrošio 50 milijuna kuna

I proteklog tjedna, a čini nam se da će tako nažalost biti još dugo vremena, jedna od glavnih tema bilo je iseljavanje iz Hrvatske koje, ma koliko neki šutjeli o tome poprima sve veće razmjere. Tako se prema nekim podatcima iz Hrvatske prošle godine u Njemačku iselilo 56 tisuća ljudi.

I dok je građana Hrvatske van Hrvatske sve više, valjda je logično da Hrvatska ima i Ured koji bi trebao pomagati povratku iseljenika u domovinu. A prema izvješću revizije početkom 2015. u Državnom uredu za Hrvate izvan RH bilo je 29 zaposlenih, krajem iste godine već 37 i ubrzano se približavaju brojci od 59 zaposlenika, koliko je planirano "uredbom za upravljanje poslova Ureda."

A ovaj ured za godinu dana potrošio je 50 milijuna kuna.

Puno i previše, a možda i ne bi bilo da se zahvaljujući radu ureda i silnim novcima koje je potrošio netko i vratio u Domovinu. Ali nije, već odlaze i dalje, pa se onda s pravom nameće pitanje ne bi li bilo puno pametnije tih 50 milijuna kuna potrošiti kako bi se spriječio odlazak onih koji su još ovdje, ali mnogi već, nažalost sa spremnom putovnicom u džepu.

Hoće li nakon prilaza u ugostiteljskom objektu, konačno biti uređeno i središte Osijeka?

A Osijek je proteklog tjedna dobio i novi trg i to onaj ispred Paviljona Gradski vrt, odnosno ispred ugostiteljskog objekta Muzej okusa.

Lijepo i za svaku pohvalu, jedna javna površila konačno je uređena. Kako? O tome bi se dalo raspravljati, jer kako je prvobitno zamišljeno, odnosno kada je počela obnova Paviljona Gradski vrt bilo je u planu da ovdje bude plesna dvorana. No tako je željela bivša gradska vlast, a ova aktualna je odlučila ovaj prostor iznajmiti za restoran.

No, na otvorenje su pozvali plesače i to odjevene onako kako se to činilo u 19. stoljeću, valjda kako bi nas bar na trenutak posjetili kako je bar nekad ovdje bilo lijepo.

I naravno nemamo ništa protiv novog trga, ali mora se priznati da je u najmanju ruku malo čudno da prostor u čiju je obnovu uloženo oko 15 milijuna kuna i u kojem je 1809. godine Osijek proglašen slobodnim kraljevskim gradom, postane ugostiteljski objekt.

No tako je kako je, bar za razliku od ostalih lokala u gradu, ne sviraju cajke, jer očito su došla vremena kada će nam i to biti dovoljno.

A i bilo bi jako dobro kada bi se, kao za ovaj prilaz ugostiteljskom objektu, brinulo i za ostatak grada, i to posebice njegovo središte