Tech

IZVJEŠĆE EUROPOLA

Ucjenjivački softver glavna prijetnja 2017.

Ucjenjivački softver zasjenio je većinu drugih oblika kibernetičkog kriminala 2017. u kojoj je zabilježen porast online kriminala, objavio je u srijedu Europol, navodeći kao primjer napade visokog profila poput napada ucjenjivačkim softverom WannaCry koji je zahvatio milijune računala u svijetu.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 "Prošla godina je iznimna, s obzirom na veličinu, tip i raspon napada koje smo imali", rekao je direktor Europola Rob Wainwright, predstavljajući godišnje izvješće o prijetnji kriminala na internetu.

"Sve veća sofisticiranost u zajednici kibernetičkog kriminala", gdje se kriminalne skupine udružuju radi "usluga kibernetičkog kriminala", postaje velik motor rasta online kriminala koji teži za ilegalnim profitom, rekao je.

Ucjenjivački softver "zasjenio je većinu drugih kibernetičkih prijetnji... neselektivno pogađajući žrtve u raznim industrijama i u javnom i privatnom sektoru", navodi se u izvješću.

Izvješće upozorava i na jačanje drugih prijetnji kao što su krađe podataka, darknet tržišta, dječja pornografija i novčane prijevare.

Wainwright je rekao da Europol osniva poseban odjel za borbu protiv darknet tržišta, gdje se uz droge sve više prodaju i informacije o kreditnim karticama, što pogađa maloprodaju, zračni promet i turizam.

(Hina)