Politika

TKO GOVORI ISTINU?

Linić kontra Petrova: Nije točno da u Agrokoru od 2007. nije bilo poreznog nadzora

Bivši ministar financija Slavko Linić demantirao je tvrdnje čelnika Mosta Bože Petrova da od 2007. u Agrokoru nije izvršen porezni nadzor ustvrdivši da je u vrijeme dok je bio ministar vršen poseban nadzor vezan uz rokove plaćanja te nije bilo neplaćenih dugova prema Agrokoru.

Božo Petrov   FOTO:Denis Jerkovic / Cropix
Piše: Hina

Linić je to rekao u četvrtak za N1 televiziju istaknuvši da "sada, ako se vidi da su postojali gubici, možda se i utvrdi da se čak i preplatio porez".

Na pitanje je li moguće da se isto izvješće prikaže na dva načina u reviziji financija, kao što je upozoravao Ivica Todorić, obrazložio je da revizori moraju imati svu potrebnu dokumentaciju kako bi utvrdili stvarno stanje.

"Samo dubinska revizija, koja sve transakcije pregleda, može doći do dokumenata koji nisu evidentirani. Rekao bih da je odgovornost uvijek na ljudima koji vode knjigovodstvo da rade svoj posao i tog trenutka će revizija biti identična", istaknuo je.

Linić je objasnio da vjerojatno nisu bili dostupni dokumenti pa dosadašnje revizije nisu pokazale nepravilnosti. Podsjetio je i na enormna zaduženja, neusklađenosti rokova prihoda s rokovima povratka obveza i sl. Rekao je kako je ranije upozoravao na problem rokova plaćanja koji su se približavali i do 200 dana, a da ugovori koje su dobavljači potpisivati bili toliko teški da je obveza prema Agrokoru bila skoro 50 posto vrijednosti robe koju su dostavljali.

Bivši ministar ne podržava osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor jer smatra da se do kraja godine moraju dobiti podatci o stanju, prijedlog eventualnih nagodbi te će do kraja godine istražni organi utvrditi postoje li ili ne postoje podlozi za pokretanje kaznenog postupka.

"Tek se tada može govoriti o utvrđivanju političke odgovornosti. Netko treba shvatiti da su u ovom trenutku gospodarska pitanja važnija od utvrđivanja političke odgovornosti. Ovo što radi oporba je politikanstvo", smatra Linić.

Upitan može li financijsko izvješće, koje se objavljuje sutra, biti temelj za pokretanje kaznenih prijava, rekao je da ako je bilo nezakonitosti u evidentiranju dokumentacije, utvrđivanje rezultata, oko isplata s računa, prijevara prema vjerovnicima ili sl. sigurno je da osnove postoje. "Ali to ostavimo tijelima progona".

Upitan je li Vladin rad bio transparentan, Linić je rekao da postoje sastanci koji moraju biti iza zatvorenih vrata. "Ja bih dan i noć razgovorao. Na glavi, na nogama, na svaki način pokušavajući naći rješenje. Ne možete pred medijima raspravljati o rješavanju problema u tvrtki koja je u dubiozama od desetaka milijardi", rekao je. Agrokor je dobivao poticaje shodno zakonu, rekao je Linić i dodao da s Todorićem nije imao puno kontakata osim poslovnih.

Božo Petrov je u srijedu izjavio kako je prije pet mjeseci postavio pitanje kako to da u 10 godina Porezna uprava niti jednom nije ušla dubinskim nadzorom u tvrtku koja je najveća kompanija u regiji, kazavši da dosada nije dobio odgovor niti se itko pozabavio tim pitanjem.

"Ono što su meni rekli, od 2007. porezni nadzor nije ušao u Agrokor. Ministri su bili Slavko Linić, Martina Dalić, Boris Lalovac, Zdravko Marić. Oni bi trebali objasniti govorim li istinu. Nitko nije progovorio niti riječ. Neka kažu da lažem. A ako ne lažem, ne bismo li se svi trebali zapitati", rekao je Petrov.