Razno

SVJETSKI DAN SRCA OVE GODINE OBILJEŽAVA SE U VUKOVARU

U Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti bolesti umire više žena nego muškaraca

Zaklada ‘Hrvatska kuća srca‘ povodom obilježavanja Svjetskog dana srca najavila je pokretanje prvog online kalkulatora koji će biti dostupan na web stranici ‘Čuvari srca‘. Zahvaljujući tome građani će na vrlo jednostavan način moći procijeniti kardiovaskularni rizik.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Ove će se godine po prvi puta Središnji događaj održati u Vukovaru, i to danas od 10 pa sve do 13 sati u Sportskoj dvorani ‘Borovo naselje‘.

"Za njih smo pripremili aktivnosti Čuvari srca i našu javnozdravstvenu edukativnu akciju Oživi me. Nadamo se da ćemo podijeliti našu pozitivnu energiju, o čemu govori i ovogodišnji slogan Svjetskog dana srca",najavljuje koordinatorica obilježavanja Svjetskog dana srca Ivana Portolan Pajić. Vukovarsko-srijemska županija prednjači po broju kardiovaskularnih bolesti, kaže upravitelj Zaklade ‘Hrvatska kuća srca‘ Davor Miličić i najavljuje današnji seminar.

"Govorit ćemo hrvatskoj kardiologiji naspram europske u pogledu epidemiologije, stručnih i znanstvenih dometa. Vukovarsko srijemsko županija je pri vrhu od oboljenja kardiovaskularnih bolesti", objasnio je Miličić. Prevencija igra veliku ulogu i svatko od nas može učiniti puno toga za svoje srce, naglašava Miličić.

"Mi možemo mnogo učiniti za svoje srce, ako osvijestimo da 70 posto bolesti srca od kojih su neke fatalne mogu spriječiti ili odgoditi za određenu dob. To uključuje nepušenje, kontrola tlaka, šećerna bolest, aktivnost, zdrava prehrana, to znači sve ono što još nije oživjelo u svakodnevnici", napominje Miličić.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su gotovo 18 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će 2030.godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. Na preventivne aktivnosti još se uvijek ne izdvaja dovoljno novca, upozorava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Ukupno na pereventivne aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo, HZZO izdvaja oko 1 posto, što je puno niže od prosjeka Europske unije. Susjedna Slovenija izdvaja oko 3 posto. Međutim, aktivnosti mreže Zavoda za javno zdravstvo su sve šire", rekao je Capak. Grad Zagreb prati sve svjetske trendove preventivnih djelatnosti, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

" Ja bih naročito istaknula akciju Oživi me gdje se preko nekoliko tisuća građana kvalitetno educiralo da mogu prepoznati prve ključne čimbenike i djelovati u spašavanju naših sugrađana", rekla je zamjenica Majić.