EU

NAKON OBJAVE SLUŽBENIH REZULTATA REFERENDUMA

Katalonija će proglasiti neovisnosti, kralj Felipe IV: Ne poštujete zakon i demokraciju

Katalonski predsjednik najavio je proglašenje neovisnosti za nekoliko dana, a španjolski kralj optužio je katalonsku vlast da ne poštuju zakon i demokraciju. Najavio je kako će država uspostaviti ustavni poredak u toj pokrajini.

Prosvjedi u Barceloni   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont u prvom intervjuu nakon održanog ilegalnog referenduma najavio je skoro proglašavanje neovisnosti.

"Nezavinost ćemo proglasiti 48 sati nakon objave službenih rezultata referenduma, a to se očekuje za vikend ili početkom idućeg tjedna", rekao je Puigdemont za BBC i dodao da trenutno nije u kontaktu s Madridom. A prvi put se oglasio i španjolski kralj Felipe VI. U televizijskom obraćanju referendum je ocijenio ilegalnim, najavio da će država uspostaviti ‘ustavni poredak‘ u Kataloniji i pozvao na jedinstvo Španjolske.

"Katalonsko društvo danas je krhko i preplašeno. Referendum bi mogao dovesti u opasnost ekonomiju te Katalonije i cijele Španjolske. Njegovi organizatori prekršili su demokratske principe i vladavinu prava", poručio je kralj.Stotine tisuća ljudi diljem Katalonije ujedinili su se jučer u općem štrajku. Nisu radile škole, bolnice, a bio je prekinuti i javni prijevoz. Europski parlament danas će raspravljati o stanju u Kataloniji. Što očekuje od rasprave, pitali smo europarlamentarca SDP-ova Tonina Piculu.

"Koliko god na početku zastupnici možda bili suzdržani, s obzirom na događaj koji je izazvao dosta interesa, možda će se tokom rasprave politička stajališta raznih skupina u EU parlamentu sve više razilaziti", rekao je Picula.