Osječko-baranjska

STANOVNICI SE OSJEĆAJU ZAPOSTAVLJENO

Mjesni odbor Lijeva obala Osijek već tri godine bez kapitalnih projekata

Mjesni odbor Lijeva obala Osijek proteže se dužinom gotovo pola grada kojem pripada, no unatoč svojem povoljnom položaju, te prirodnim ljepotama dravske obale stanovnici ovoga dijela Osijeka osjećaju se zapostavljeno. Proračun im je malen, kapitalnih investicija grada nisu vidjeli godinama, a izostaje nerijetko i najosnovnije održavanje čistoće i urednosti okoliša.

Mjesni odbor Lijeva obala Osijek već tri godine bez kapitalnih projekata   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Daleko od gradske vreve, no ipak dovoljno blizu gradu, to je Mjesni odbor Lijeva obala. Stanovnici kažu kako je ovo lijepo mjesto za život gdje imaju svoj mir, no nažalost nedostaje im puno toga.

Službena proslava Dana mjesnog odbora obično je prilika za nabrajanje postignutog u prošlom jednogodišnjem razdoblju, hvaljenje ostvarenim kapitalnim investicijama, i najavu najvažnijih projekata koji se tek planiraju ostvariti. No, nažalost ne i u Mjesnom odboru Lijeva obala koji slavi svoj dan i Crkveni god Franje Asiškoga. Mali proračun i nedostatak potpore gradske uprave, tvrdi predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Lijeva obala ne ostavljaju puno prostora za razvoj.

"S ovih 214 tisuća kuna, ja bih vas pitala što možete realizirati, a pogledajte koliko je dugačka Lijeva obala. Koliko, maltene pola, ajmo reći gradskih četvrti zauzima s one druge strane rijeke Drave. Znači, nemoguće je s tako malim sredstvima nešto realizirati, mi možemo samo krpati, popravljati, ali neku veću investiciju ne možemo realizirat", kaže predsjednica Vijeća MO Lijeva obala Osijek Lucija Tadić.

No, to ne znači da ne pokušavaju. Izrađuju brojne projekte koje upućuju gradskoj upravi, no za njih, tvrde nema sluha. Tako primjerice projekt asfaltiranja pokrajnjih ulica u gradskim ladicama stoji od 2012. godine. Predsjednica vijeća kaže kako u gradskoj upravi tvrde da novca za njih nema.

"Moram istaknuti da u tri godine unazad ni jednu kapitalnu investiciju nismo dobili. To je jedan veliki problem, jer prije smo dobijali uvijek po nešto, svake godine po nešto, pa se ulagalo u jedan dio naselja. Ali sad nismo duže vremena dobili pa možda ovom zgodom molim gradonačelnika i ove iz gradske uprave da nam izađu u susret, pa da se smiluju Lijevoj obali ipak neku kapitalnu investiciju da nam daju da prođe", dodaje Tadić.

Uz neuređene i neasfaltirane ceste problem je i nedostatak rasvjete na ulazu u Podravlje. Tu je i nedostatak uređenog društvenog doma, pa tako kada dođu izbori stanovnici Lijeve obale glasaju po kućama. Još puno je ovdje problema, pa stanovnicima ovog Mjesnog odbora preostaje samo nadati se da će ih u gradskoj upravi prestati ignorirati i tretirati kao građane drugog reda.