Politika

ODRŽAN IZVANREDNI IZBORNI SABOR STRANKE

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš: ''HDSSB je brend građen godinama. Nećemo ga se odreći''

Branimir Glavaš izabran je za predsjednika HDSSB-a na Izbornom saboru stranke na kojem je izabrano i novo čelništvo, odnosno članovi najviših upravnih tijela. Izglasan je i novi statut stranke kojim se upravljanje na razinama jedinica lokalne uprave prepušta povjerenicima koji će imati veliku samostalnost u radu i odlučivanju. Novi predsjednik stranke istaknuo je kako HDSSB-u predstoji izgradnja i jačanje stranačke infrastrukture te priprema za sljedeće izbore.

Piše: Republika.eu

229 članova nazočilo je Izbornom saboru HDSSB-a, prvom od velikih previranja u stranci nakon lokalnih izbora. Za predsjednika stranke izabran je dosadašnji vršitelj te dužnosti, te utemeljitelj HDSSB-a - Branimir Glavaš. Izabrana su i 43 člana Glavnog odbora kojima je pridružen još 51 povjerenik, jer prema novom statutu stranke koji je također izglasan povjerenici automatski postaju i članovi Glavnog odbora. A upravo su povjerenici koje imenuje predsjednik stranke i Izvršni odbor i najveća novost u djelovanju HDSSB-a. Oni će od sada upravljati strankom na razini jedinica lokalne samouprave, i to uz veliku razinu samostalnosti.

"Stranka ima svoj program, sa svojih 10-ak osnovnih programskih načela što obvezuje povjerenika dakle da se drži u tom programskom okviru u svom djelovanju, da iz toga ne iskače, barem ne bitno. Ima slobodu djelovanja, političkog rada i odabira potencijalnih političkih opcija s kojima će surađivati u svojoj jedinici lokalne samouprave", rekao je predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Do sada su izabrana tri županijska povjerenika stranke – Za Osječko-baranjsku županiju to je Branimir Šimić, jedan od osnivača koji je stranku napustio 2010. da bi se sada vratio. Za Brodsko posavsku županiju to je Dubravko Kolundžić koji je i do sada imao visoku funkciju u toj županiji, a za povjerenika Požeško-slavonske županije izabran je Ivica Ribičić. Povjerenicom za grad Osijek u kojem je i sjedište stranke izabrana je Azra Staščik. Izabrani su i članovi drugih najviših tijela stranke.

"Izabran je i glavni tajnik, u osobi gospodina Matka Perkovića, zamjenik glavnog tajnika u osobi Ivice Završkog. Izabran je politički tajnik u osobi Ivana Drmića. Izabrana je i rizničarka, gospođa Marija Petrović, dakle gospođa koja je i do sada godinama bila rizničar HDSSB-a", rekao je Glavaš.

Novim statutom Sud časti postao je Časnim sudom, a na njegovom čelu bit će Jasmina Lovrinčević. Ulogu drugog stupnja u stranačkim sporovima iznad Sud časti preuzima Izvršni odbor stranke. Izabrana su i četiri povjerenika za klubove mladih, žena umirovljenika i branitelja. Predsjednikom Glavnog odbora pak imenovan je Josip Salapić, dok će njegova zamjenica biti Josipa Miličević. Novi predsjednik stranke Branimir Glavaš istaknuo je i kako je Saboru nazočilo 229 članova stranke koji su do 30. rujna izvršili reviziju članstva, no kako je još oko 150 njih to učinilo kasnije te se, iako nisu sudjelovali na Saboru i oni smatraju članovima HDSSB-a.

"Dakle, možemo govoriti ovoga trenutka da HDSSB ima negdje oko 370 članova, 370 članova koji su uneseni u registar članstva i kojima su odmah izdane nove stranačke iskaznice koje kreću s brojem 0001. Dakle od ovoga trenutka svi oni koji misle, a nisu izvršili reviziju članstva da su članovi stranke, oni više nisu članovi stranke", ističe Glavaš.

Glavaš je dodao i kako članom HDSSB-a od danas može postati samo onaj tko osigura dva potpisa postojećih članova, od kojih jedan mora biti iz iste jedinice lokalne samouprave. Kada se prikupi dovoljan broj zahtjeva za članstvo o njima će odlučivati Izvršni odbor stranke koji broji 28 članova. U stranku se mogu vratiti i bivši članovi koji su uključeni iz nje, a kojima dosadašnjim statutom nije bio moguć povratak. No, oni koji se žele vratiti moraju prvo podnijeti zahtjev Časnom sudu, i to tek nakon što prođe godinu dana od isključenja, a zatim o zahtjevu odlučuje Izvršni odbor. Glavaš je ponovno naglasio i kako stranka sada kreće u daljnji rad po sistemu političko poslovne kompanije.

"HDSSB je brend, brend koji je građen 12 godina i lako ga se nećemo odreći. Je ranjen, teško ranjen, ali sam duboko uvjeren da će ozdraviti, da će stati na svoje noge. Jer pred nama imamo dovoljno vremena, prvi izbori ako bude sve ovako kako središnja vlast zamišlja, neće se dogoditi prije isteka od tri godine, a proći će i više od tri godine da se dogode prvi lokalni izbori, prema tome imamo dobre dvije godine da se izgradi stranačka infrastruktura", kaže Glavaš.

Glavaš je najavio i kako će u danima koji slijede Izvršni odbor stranke donositi odluke o sudjelovanju u koalicijama na svim razinama.