Osječko-baranjska

ZNANSTVENI FORUM

Ulaganjima u inovacije do bržeg gospodarskog rasta

Hrvatskom gospodarstvu nužne su hitne reforme, a veći rast i razvoj moguće je ostvariti ulaganjima u istraživačko razvojne aktivnosti i inovacije – poručeno je sa Znanstvenog foruma «Pametnim specijalizacijama do pametnog ekonomskog rasta», koji je treću godinu zaredom održan na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić   FOTO: STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Forum je okupio stručnjake iz poslovnog, javnog i znanstvenog života kako bi se ukazalo na ključne gospodarske probleme Hrvatske u europskom i globalnom okruženju te prezentirale smjernice vezane uz poticanje konkurentnosti, ubrzanja ekonomskog rasta i ostvarenja društva blagostanja.

Jedino inovativnost može osigurati stabilan gospodarski rast, poručila je na otvaranju Znanstvenog foruma u Osijeku potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Podsjetila je na poražavajući podatak prema kojemu je Hrvatska za inovacije do sada izdvajala manje od 1 posto BDP-a te kako je Vlada zbog toga izradila strategiju pametne specijalizacije, kojoj je cilj potaknuti inovatore i znanstvenike kako bi bili generatori gospodarskoga rasta.

"Jedan od instrumenata provedbe strategije jesu i sredstva koja se upravo za poticanje aktivnosti istraživanja i razvoja dodjeljuju poduzetnicima iz EU fondova. Danas smo toga u prilici ovog gospodarskog foruma potpisali 5 ugovora, kojima se za 5 poduzetnika dodjeljuju bespovratna sredstva u ukupnom iznosu 78 milijuna kuna, upravo za njihove projekte inovacija, istraživanja", istaknula je potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić.

Hrvatska je izlaskom iz recesije poboljšala svoj položaj u europskom i globalnom okruženju, ali za značajniji napredak trebaju joj temeljite strukturne reforme, poručili su sa skupa poduzetnici i ekonomski stručnjaci.

"Moramo pokrenuti industriju, moramo investirati, moramo se okrenuti inovacijama, pametnim specijalizacijama kako bismo brže rasli, a ne ostali ovdje gdje jesmo danas u samom dnu EU, a imamo pameti, znamo kako, treba rasteretiti gospodarstvo, smanjiti namete, pružiti mladima mogućnost lakšeg otvaranja biznisa, stimulirati ih kroz ovakva sredstva Europske unije", izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

"Europa pita u čemu će se vaša zemlja specijalizirati, u kojoj proizvodnji i kako ćete organizirati tu proizvodnju. To ne treba biti ništa komplicirano, znači kako ćete iskoristiti svoje njive, šume, pašnjake, infrastrukturu, ljude, obrazovanje i iskustvo, znači, to znači u suštini pametna specijalizacija. To nužno ne mora značit proizvodnju svemirskih brodova, može značiti efikasnu proizvodnju mesa, mlijeka, stolica, namještaja, deterdženata, ovo što ima u vašem kraju, a tu treba suradnja između države, lokalne vlasti i privatnog sektora", rekao je predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić.

U svemu tome važno je i ozračje u zemlji, a ono se u Hrvatskoj treba odmaknuti od tema koje ne donose radna mjesta, zapošljavanje i zaustavljanje iseljavanja, poručeno je, među ostalim, sa znanstvenoga foruma.