Svijet

EVAKUIRANO 20 TISUĆA LJUDI

Deseci požara ‘divljaju‘ Kalifornijom, poginulo najmanje 17 osoba

Deseci požara i dalje "divljaju" sjeverom Kalifornije. Namjanje 17 osoba poginulo je, dok je oko 20 000 ljudi evakuirano iz svojih domova. Požari se šire, a gasitelji su zabrinuti jer kiše još danima nema na vidiku.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Stotine vatrogasaca od nedjelje se bore i nastoje zauzdati desetke požara koji su poharali sjeverni dio Kalifornije i ogolili gotovo 50 000 hektara površine. Iscrpljenim vatrogascima koji rade bez prestanka u tim nastojanjima a odmažu jaki vjetrovi koji požare brzo šire. Spasa nije bilo za 17 osoba koje su poginule,većina njih(11) u okrugu Sonoma, a vatra je prodrla i u naselja i "progutala" mnoge domove. Evakuirano je više od 20 000 osoba, zbog opasnosti od širenja požara evakuiraju se i neke bolnice koje su u blizini vatrene linije. Vatrogasni zapovjednik, Tom Welch.

"Požari su još itetako aktivni. Sredstva kojima raspolažemo su ograničena, vatrogasci rade tri smjene bez predaha jer ga jednostavno ne mogu dobiti." Mnogi smatraju da će posljedice ovih požara biti najgore u povijesti ove američke savezne države, u blizini San Francisca u poznatoj vinskoj dolini Napi izgorjeli su i mnogi vinogradi. Građani su u konstantnom strahu...

"Pokušavamo otići odavde, vidjeli smo da vatra prelazi cestu, sve je loše" "Čuli smo da netko viče vatra, vatra, izlazite van" "Sve se dogodilo tako brzo,stigli smo samo pobjeći bez ičega"Bijela kuća objavila je da je predsjednik Trump potpisao odluku o proglašenju katastrofe velikih razmjera, a odobrio je i dodatnu pomoć Kaliforniji.