Osječko-baranjska

PROPAST GRAĐEVINSKOG GIGANTA

Osječka Gradnja blokirana za iznos veći od 100 milijuna kuna!

Kakva je sudbina preko 400 zaposlenih teško je prognozirati jer tvrtki Gradnja d.o.o, ako ne iznađe ubrzo neko bolje, barem prijelazno rješenje, ozbiljno prijeti stečaj.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu / Pixabay
Piše: Republika.eu / R.T.

Nekada moćna osječka građevinska tvrtka Gradnja d.o.o. registrirana za djelatnost gradnje stambenih i nestambenih zgrada koja je u 100 postotnom privatnom vlasništvu i čiji je temeljni kapital subjekta financiran u potpunosti domaćim kapitalom, nalazi se u vrlo teškoj financijskoj situaciji.

Gradnja d.o.o. je u 2016. godini je ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 354.495.382 kune, a što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od minus 27.846.253 kune u odnosu na prethodno razdoblje kada je ta tvrtka ostvarila ukupne godišnje prihode u iznosu od 382.341.635 kuna.

Iako je prema podatcima iz Poslovne Hrvatske (Poslovna.hr) taj poslovni subjekt poslovao sa dobiti tokom posljednje dvije godine, a u 2016. godini ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od 2.073.104 kune, zadnjih tjedan dana tvrtka je blokirana, a blokirani su i računi svih njezinih tzv. tvrtki kćeri. Inače, Gradnja trenutno zapošljava oko 450 zaposlenika, a u proteklih mjesec dana krenula su i otpuštanja određenog broja zaposlenika.

Prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama struktura neplaćenih obveza se odnosi na neplaćanje poreza državi od oko 60 milijuna kuna, obveza prema bankama više desetaka milijuna kuna, te drugih milijunskih dugovanja prema kooperantima i dobavljačima za koje je ovoga trenutka uopće nemoguće procijeniti do kojeg se iznosa njihova potraživanja penju. Kolika su Gradnjina potraživanja od njezinih poslovnih partnera, trenutno nije poznato.

Inače tvrtku je godinama vodio Berislav Šmit, a nedavno se povukao u mirovinu i upravljanje tvrtkom prepustio Upravi u kojoj su članovi njegov sin Zorislav, te Domagoj Batinić i Svjetlana Rupčić.

U svakom slučaju pred nekada snažnim osječkim građevinskim gigantom osnovanom još 1946. godine poznatom u cijeloj Hrvatskoj još prije Domovinskog rata, ali i u bivšoj Jugoslaviji, neizvjesni su i teški dani. Kakva je sudbina preko 400 zaposlenih teško je prognozirati jer tvrtki Gradnja d.o.o, ako ne iznađe ubrzo neko bolje, barem prijelazno rješenje, ozbiljno prijeti stečaj.