Osječko-baranjska

"NEKADAŠNJI OTOCI PANONSKOG MORA"

Geološka prošlost velik turistički potencijal Našica

Još jedan slavonski grad bilježi sve bolje turističke rezultate. U prvih deset mjeseci u Našicama je ostvareno nešto više od 12 tisuća noćenja. Povećanje je to za 53% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turističku ponudu u tom gradu prije svega grade na bogatoj povijesti. Tu je dvorac Pejačević pred kojim je obnova, počela je revitalizacija geološke staze koja će prikazati zanimljivu prošlost Krndije, a u planu je i još mnogo toga.

Našice   FOTO:STV
Piše: Jelena Grgić / STV

Koliko je bogata geološka povijest Našica dovoljno govori podatak kako je na Krdniji pronađen zub morskog psa, ali i kostur manjeg nosoroga. A kako je to koračati nekadašnjim otocima Panonskog mora, danas planinama, moći će iskusiti svi koji obiđu našičku geološku stazu pred kojom je revitalizacija.Velik je to turistički potencijal, a vrijednost projekta je 100.000 eura.

"Tu će biti nove klupe, nove ploče, QR kodovi, nadstrešnice, geološki stup koji sveukupno prikazuje bogatu geološku prošlost Krndije i nadamo se da ćemo privući i turiste i planinare izletnike i da ćemo to pokušati i mlađim i starijim generacijama odnosno svima koji se nađu u prirodi, a upravo je to naš cilj da populariziramo prekrasan okoliš oko Našica i sve naše planinarske staze", rekao je Hrvoje Tržić, predsjednik Planinarskog društva „Krndija“.

Želja je popularizirati još jednu povijesnu priču, a koja stiže s područja feričanačkog Vučjaka gdje su arheološka iskapanja dovela do nalaza iz mlađeg kamenog doba. Iz Turističke zajednice najavljuju i druge novine.

"U Đurđenovcu pokrećemo akciju da pokrenemo muzej industrijske arhitekture gdje je DIK Đurđenovac zajedno s Belišćem jedina industrijska baština, a dio hotela u feričanačkom dijelu kroz vinski turizam, onda geološka staza o kojoj ovih dana puno pričamo tako i crkva svetog Martina iz 13. stoljeća kapela koja se obnavlja grofova Pejačevića uz dvorac mislim da ne možemo promašiti“, kaže Srećko Perković, direktor Ureda TZ grada Našica.

A obnovit će se i spomenuti dvorac, jedan od najprepoznatljivijih našičkih simbola u kojem među ostalim, djeluje i Zavičajni muzej. Završena je konzervatorska studija, te slijede idejni i izvedbeni projekti za obnovu, kao i promišljanje o novoj muzeološkoj koncepciji. 

„Očekuje se izmještanje knjižnice u urbanu vilu u centru Našica, vilu Greger i tu su gotove konzervatorske studije. Nakon što se knjižnica izmjesti u novi objekt Zavičajni muzej Našice ostaje u ta dva prostora jedini korisnik, to je prizemlje i prvi kat, naravno razmišlja se što sa potkrovljem, podrumom, suterenom, ali evo i ovaj pomak će biti značajan za nas“, dodala je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice

Za obnovu dvorca Pejačević trebat će osigurati višemilijunske iznose. U Našicama priliku vide u fondovima Europske unije za što se priprema dokumentacija.