Politika

POPULISTIČKI NATJEČAJI GRADONAČELNIKA VRKIĆA

''Natječaji'' za direktore osječkih gradskih poduzeća su demagogija. Medićevo i Lamzino imenovanje rezultat je političke trgovine!?

Prije nekoliko mjeseci Gradska uprava, točnije tijela izvršne i predstavničke vlasti obznanile su kako će se direktori gradskih poduzeća birati na natječaju. U nacionalnim medijima osvanuli su napisi kojima je Osijek prezentiran kao jedini grad u Hrvatskoj koji ne misli kadrovirati po principu političke podobnosti, već po načelu stručnosti samih kandidata.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / I.T.

Već tijekom samog ''kandidacijskog postupka'' znalo se da su određene direktorske fotelje rezervirane za pojedine dugogodišnje političke direktore

''Nema namještanja. Nismo ništa otvarali i pojma nemamo tko se sve javio. Oni će dobiti mišljenje struke, a dat ću nalog predsjednicima nadzornih odbora da procijene između sebe i struke jer moraju i oni imati povjerenje u nekoga od koga će tražiti jamstvo za provedbu onoga za što su se zalagali. Stranke mogu utjecati, ali to nije presudno'', obrazložio je s umjerenom dozom opreza gradonačelnik Vrkić. Gradonačelnik je vjerojatno bio svjestan da su apetiti lokalne političke partitokracije zapravo ''conditio sine qua non'', uvjet bez kojega se ne može krenuti u ova imenovanja.

Već tijekom samog ''kandidacijskog postupka'' znalo se da su određene direktorske fotelje rezervirane za pojedine dugogodišnje lokalne političare opće prakse. Najviše oči bodu, i demantiraju transparentnost natječaja, Saša Lamza iz SDP-a i nezavisni Igor Medić.

Saša Lamza, dugogodišnji je funkcioner SDP-a i uz značajnu pomoć Biljane Borzan višekratno imenovan na mnoge rukovodeće pozicije u prošlosti (sanacijski upravitelj KBC-a Osijek). Također, i brat Ranko Lamza je istaknuti lokalni SDP-ovac, stoga nema sumnje da je ovo imenovanje isključivo političko, a ne stručno. I sam Ivica Vrkić je javno priznao: ''Ako mene sada pitate, ja nikada ne bih izabrao Sašu Lamzu za direktora, i to zbog percepcije, a ne zbog toga što nije dobar. No, pitajte Biljanu Borzan neka SDP objasni jesu li oni utjecali na zapošljavanje i je li on njihov izbor. Moj nije'', otvoreno je izjavio gradonačelnik.

PROČITAJTENovinari raskrinkali očiti slučaj ponovnog političkog kadroviranja u osječkim gradskim poduzećima!

Slijedeći primjer ''stručnjaka'' izabranog na imaginarnim natječajima, a u zbilji koalicijsko imenovanje dugogodišnjeg političkog aparatčika - Igora Medića. Podjela ove direktorske fotelje bila je napisana i u pismenom sporazumu koalicije koju su sklopili tadašnji HDSSB-ovci Vulin i Šatvar sa gradonačelnikom Vrkićem i SDP-HNS-om. Vulin je prilikom odlaska iz HDSSB-a taj dokument otuđio i ne postoji u stranačkoj arhivi HDSSB-a, o čemu je Republika.eu već pisala.

PROČITAJTEDirektorska fotelja Igoru Mediću obećana je još koncem lipnja ove godine, a i Medićeva supruga je zaposlena u Tržnici!

Na rezervirano mjesto direktora Tržnice prvotno je trebao biti nominiran gospodarski ''stručnjak'' sa prestižnog Banjalučkog univerziteta - Darijan Rudan. Međutim, prema informacijama kojima raspolažemo, Rudan je ipak odustao uplašen da će postati meta napada Branimira Glavaša koji o njemu navodno posjeduje mnoge kompromitirajuće podatke i informacije. Igor Medić kao i Saša Lamza (koji je ipak imao nekakve rezultate), u dosadašnjoj ''menadžerskoj karijeri'' redao je direktorske funkcije uglavnom u gradskim firmama - BIOS, GPP, Tržnica… Naravno, svoja menadžerska imenovanja konzumirao je isključivo kao lojalni HDSSB-ov kadar, ali i iz osobnih i prijateljskih obiteljskih odnosa sa pojedinim utjecajnim HDSSB-ovim prvacima. Nadalje, vijećnik iz nezavisne grupacije Mato Palić, član je Nadzornog odbora koji u konačnici odlučuje o funkciji direktora.

Gradonačelnik i vladajuće stranke će biti primorani posmjenjivati ''menadžere'' ukoliko pređu u HDZ?

O vjerodostojnosti ovih natječaja najbolje govori informacija da je Medić dolazio u firmu i prije samoga imenovanja, te se pred djelatnicima iz uprave i administracije Tržnica d.o.o. već počeo ponašati kao direktor. Također, gradonačelnik Vrkić je navodno pokušao izbjeći Medićevo imenovanje i upozoriti Dragana Vulina da isti ne može biti imenovan, jer je protiv istoga podnesena kaznena prijava. Za pretpostaviti je da gradonačelnik Vrkić nije izbjegavao Medićevo imenovanje zbog te navodne kaznene prijave. Neutemeljenu kaznenu prijavu može podnijeti svatko, pa prema tome ista nije i ne može biti mjerodavna za natječaj. Gradonačelnik je zapravo eskivirao imenovanje Rudana i Medića zbog jednog novog političkog momenta na osječkoj političkoj sceni.

Javnosti nije poznato da se nezavisna grupacija okupljena oko Vulina i Šatvara pokušala učlaniti u HDZ. Njihovo učlanjenje u HDZ blokirano je preko nacionalnog HDZ-a od strane njihovog bivšeg političkog mentora Glavaša, pa su isti već gotovo četiri mjeseca na ''čeki''. Potpisali su pristupnice, a nisu postali članovi HDZ-a. U trenutku kada i ako se stvore preduvjeti za odmrzavanjem ''zaleđenih'' političkih statusa, ta grupacija će vjerojatno morati napustiti vladajuću koaliciju sa SDP-om i HNS-om. Alternativna opcija je da HDZ ponovo u četverogodišnjem mandatu kradom podržava toliko omražene im ''crvene'' preko Vulina, Palića i Šatvara.

U slučaju da se HDZ grada Osijeka sa novopečenim članovima odluči istupiti iz koalicije sa crvenima, gradonačelnik Vrkić biti će primoran posmjenjivati ''menadžere'' za koje je garantirao i namiriti druge koalicijske partnere. Dakle, iz tih razloga su SDP-ovcima, i u izjavama dosta opreznom gradonačelniku vrlo mrska ova imenovanja odmetnutih HDSSB-ovaca. U skoroj budućnosti vjerojatno će biti primorani takvim potezom sami sebe demantirati i ove demagoške natječaje dovesti do groteske.

Vrkićevi rezultati u smislu racionalizacije zapošljavanja gradske uprave i pojedinih poduzeća bili bi dovoljni za poentiranje pred biračima

Prema skromnom mišljenu autora ovih redaka, sami gradonačelnikovi rezultati u smislu racionalizacije zapošljavanja gradske uprave i pojedinih poduzeća, kao i mjera prema kojoj svi odlazeći direktori nemaju pravo ostati zaposlenici u sustavu gradskih poduzeća, bila bi dovoljna za poentiranje pred biračima. Gradonačelnik Vrkić uopće nije trebao pristajati na populističke natječajne zahtjeve MOST-ovaca i prezentirati ih kao nekakvu implementaciju struke, jer je kompromitirao druge ostvarene pozitivne procese u financijskom poslovanju Grada.