Društvo

PALČIĆI

U Hrvatskoj se godišnje 2000 djece rodi prije vremena

U Hrvatskoj se godišnje oko 2000 djece prijevremeno rodi, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb, no svijest javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo je niska pa je vrlo važna edukacija svih u društvu, poručuje Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" u povodu Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, koji se obilježava 17. studenoga.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti prijevremeno rođenih beba u stalnom je padu, no djeca koja su rođena značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" u 24 grada koji će sudjelovati u obilježavanju Svjetskog dana prijevremenog rođenja puštaju se ljubičasti baloni, kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja predstavlja osjetljivost i iznimnost.

U akciju se ove godine uključio i grad Ogulin, na inicijativu mame jednog od najmanjih ogulinskih "palčića", tako da će u četvrtak u Gradskoj knjižnici biti održano predavanje o prijevremenom rođenju i važnosti rane intervencije. U petak u 17 sati u 24 grada bit će upaljena ljubičasta rasvjeta i osvijetljeno pročelje ogulinske Frankopanske kule, a posjetitelji pustiti ljubičasti balon u čast svih "palčića".

Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika sa ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece, a u Hrvatskoj se obilježava osmu godinu zaredom.

(Hina) pp/xmt ymd