Događanja

"ŽRTVA NIJE BILA UZALUD"

Predsjednica u Škabrnji: ‘Ovo su teški dani, ali i dani ponosa‘

Uz Vukovar, i Škabrnja se ovih dana prisjeća žrtava u Domovinskom ratu. Sutra će se u tom mjestu odati počast za 43-oje civila i branitelja ubijenih 18. studenoga 1991. Mnogi su već danas došli položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomenika na mjestu masovne grobnice te ispred križa poginulim braniteljima na groblju Sv. Luke. U Škabrnji je to učinila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica u Škabrnji   FOTO:Mario Todoric / CROPIX
Piše: Media Servis

"Ovo su teški dani, ali i dani ponosa jer upravo ovih dana '91. godine zaustavljena je agresija i unatoč padu Škabrnje i Vukovara nije nastavljen projekt velike Srbije. Hrvatska se uspjela obraniti i u konačnici osloboditi", rekla je Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je danas obišla i Osnovnu školu Vladimir Nazor u Škabrnji gdje ju je dočekalo mnoštvo djece. Naglasila je kako je Škabrnja pravi primjer kako gledati u budućnost.

"Ipak ne možete a ne biti radosni jer život se vratio u Škabrnju i život cvjeta u Škarbnji. vidite ovu djecu koliko su veseli. Zato ta žrtva koja je položena '91. godine nije nikako bila uzalud. Bila je upravo za ovu budućnost Hrvatske", kazala je predsjednica. Najcrnji dan u škabrnjskoj povijesti počeo je topničkim napadom, 18. Studenog 1991. u 7 i 30 ujutro. Dok je trajao napad, prema Škabrnji su krenuli srpski tenkovi i 30 oklopnih vozila iz pravca Biljana i Zemunika Gornjeg. Po prestanku topničkog napada, postrojbe JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u selo. Najprije su krenuli sa uništavanjem kuća, crkava i gospodarskih objekata. Nakon toga su krenuli na civile. Već prvog dana Srbi su ubili 43 civila, a selo sravnili sa zemljom.