Vukovarsko-srijemska

26. OBLJETNICA

Prisjećanje na zločine na Veleprometu i Ovčari

U sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara danas će se obilježiti 26. godišnjica stradanja u jednom od najvećih koncentracijskih logora nakon 2. svjetskog rata u logoru na Veleprometu te kod masovne grobnice na Ovčari.

Ilustracija   FOTO:Nikola Vilic / CROPIX
Piše: Media Servis

U dvorištu vukovarske tvrtke Velepromet u gradskoj četvrti Sajmište, bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još su sredinom rujna 1991., nedugo nakon početka bitke za Vukovar koja je započela 25. kolovoza, osnovale prihvatni centar. Sastojao se od skladišnih zgrada i šest limenki u kojima je u razdoblju od rujna 1991. do travnja 1992. godine prošlo je oko 10.000 branitelja i civila, a ubijeno je više od 700 osoba. Od preživjelih velika je većina odvedena u logore u Srbiji od Šida do Srijemske Mitrovice pa sve do Niša. Za zločine na Veleprometu još nitko nije odgovarao. Danas se obilježava i 26. godina od progonstva mještana Ivanovca kao i stradanja te okupacije Ernestinova. Ministar branitelja Tomo Medved jučer je otkrio pomen obilježje rad kiparske kolonije Peter Smajić. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast 41-poginulom i šestorici nestalih branitelja Ernestinova.

"Neka ovaj spomenik bude putokaz u pravom smjeru neka dođu ovdje na ovaj izvor života i neka se sjete da je postojalo vrijeme kad je bilo puno teže nego danas", rekao je Medved. Jučer je obilježena 26.obljetnica stradanja u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, te stradanja hrvatskih branitelja i civila u Nadinu.