Gospodarstvo

LOŠA INVESTICIJSKA KLIMA

Strani ulagači: Hrvatski mentalitet je najveća prepreka ulaganjima

Fokus bi trebao biti na malim i srednjim poduzećima koji su u zadnjih nekoliko godina generator rasta i zaposlenosti te oporavka izvoza. Unaprjeđenje poslovne klime koče, međutim, pravna nesigurnost i vrlo rigidno tržište rada, glavne su poruke Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj koje je predstavilo publikaciju o investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Republika / Novac za sve

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) organiziralo je predstavljanje Bijele knjige – publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj. Glavni urednik petog izdanja 'Bijele knjige 2017.', Hrvoje Stojić, direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko banke, kazao je da je porezna reforma pozitivno utjecala na konkurentnost gospodarstva budući da ga je rasteretila za gotovo 2,5 milijarde kuna, a dovela je i do pojednostavljenja poreznog sustava, piše portal Novac za sve.

U ovogodišnjim preporukama za unaprjeđenje poslovne i investicijske klime naglasci su na pravnoj nesigurnosti, kao i vrlo rigidnom tržištu rada, kojem je, smatra Stojić, potrebna temeljita reforma u smislu dovoljne fleksibilizacije.

"Fokus bi trebao biti na malim i srednjim poduzećima koji su generator rasta u zadnjih nekoliko godina. Ujedno su ona najveći segment koji je pridonio oporavku izvoza, rastu zaposlenosti, a to je sektor i koji je ostvario relativno snažan pomak u profitabilnosti", naglasio je Stojić.

Nedovoljno investicija u prerađivačku industriju

Stojić je napomenuo kako je Hrvatska, mjereno prema stranim ulaganjima per capita na visokom trećem mjestu u istočnoj Europi, no ona su raspoređena u svega nekoliko sektora, na prvom mjestu u bankarski, zatim telekomunikacijski, sektor trgovačkih lanaca te onaj ulaganja u nekretnine.

"U usporedbi sa zemljama istočne Europe, Hrvatska ima značajno manje stranih investicija u prerađivačku industriju. Ako želimo privlačiti investicije u sektore dodane vrijednosti, onda moramo ciljati prerađivačke sektore i to u onim područjima koja ostvaruju relativno višu dodanu vrijednost", rekao je Stojić.

Hrvatska na međunarodnom tržištu mora prepoznati svoje konkurentske prednosti, kaže Stojić, pri čemu je istaknuo farmaceutiku, informacijske tehnologije te određen dio usluga.

Fogec: Mentalitet najveća prepreka ulaganjima

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, ocijenio je da je najveća prepreka ulaganjima i dalje način razmišljanja i mentalitet. Pritom je naveo zapreke i stopiranja velikih projekata kao što su izgradnja termoelektrane na Perući, hidroelektrane na Ombli, projekt golfa na Srđu, dok se u posljednje vrijeme javljaju i otpori oko gradnje LNG terminala na Krku.

Kazao je da nakon dugo vremena imamo Vladu koja je krenula nešto mijenjati, uvažavajući i njihove preporuke, pritom navevši i promjenu u poreznom zakonu. Izrazio je nadu će se ova Vlada uspjeti oduprijeti rastućem populizmu, čiji je efekt 'da su svi protiv svega', kao i da će se uspjeti suprotstaviti odbijanju ulaska velikih investicija i izravnih stranih ulaganja koji predstavljaju velik doprinos rastu BDP-a.

Dalić najavila nove zakone o inspekcijama

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izrazila je zadovoljstvo što su područja koja strani ulagači smatraju važnim upravo ona koja su prioriteti i u radu i Vlade i ministarstva kojem je na čelu. To se prije svega odnosi na poboljšanje investicijskog okruženja, smanjivanja troškova poslovanja te administrativnih i regulatornih prepreka, kazala je Dalić.

U tome smislu, dodala je, ministarstvo provodi plan smanjivanja administrativnih barijera i očekuje da će do kraja ove godine biti provedeno oko 70 posto od ukupno 104 predviđenih mjera.

Potpredsjednica Vlade najavila je i nove zakone o inspekcijama i državnom inspektoratu, kojima cilj nije samo smanjiti troškove poduzetnicima, već i povećati koordiniranost i jednoobraznost djelovanja inspektorata.

Kao iznimno važnu naglasila je reformu sustava nagrađivanja u državnoj upravi, a zakonsko rješenje, koje je u završnoj fazi, izrađuje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

"Nisam zadovoljna kada vidim da vrlo često u društvu različite skupine pojedine projekte iskorištavaju kao instrument najprizemnije političke borbe, pokušavajući iskoristiti nedovoljnu informiranost i strahove ljudi za ostvarivanje nekih svojih parcijalnih ciljeva. Zbog toga duboko vjerujem da svi zajedno moramo raditi na jačanju društvenog povjerenja, društvenom dijalogu te na razumijevanju zašto i zbog čega nam promjene služe", kazala je Dalić i dodala kako smatra da je za provođenje promjena i osiguranje stabilnog i trajnog rasta važno društveno povjerenje te razumijevanje različitih dionika.

Vujčić: Obrazovna reforma jedna je od najvažnijih

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić naglasio je da Hrvatska po rastu produktivnosti zaostaje za usporedivom skupinom zemalja i to ne zbog nedostatka kapitala odnosno investicija, već ljudskog kapitala. Stoga se kao jedna od najvažnijih reformi nameće ona obrazovnog sustava i to na sve tri razine - osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i fakultetskoj, smatra Vujčić.