Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Osuđeni ratni zločinac, beba kojoj treba pomoć, država kojoj treba vremena i Advent koji (ne)treba seliti...

Dočekali smo proteklog tjedna osuđujuću presudu za ratnog zločinca Ratka Mladića. Proglašen je krivim za pokolj u Srebrenici i dobio doživotan zatvor, bar prema prvostupanjskoj presudi.

Ovako bi trebao izgledati središnji trg u Osijeku tijekom Adventa   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

Njegovo ponašanje ne treba komentirati, a što čovjek može i očekivati od zločinca koji je dao pobiti tolike nedužne ljude.

Ono što ostaje za zapitati se kako nije suđen ni presuđen za ratne zločine u Hrvatskoj, ali i to je nažalost već u Lijepoj našoj stara priča. Jer previše je onih koji nisu odgovarala, ni za Škabrnju ni za Ovčaru ni za Vukovar, Dubrovnik, Laslovo, spaljene Ćelije i da ne nabrajamo jer još je mnogo stradalih hrvatskih gradova i pobijenih vojnika, žena i djeci za koje nitko nikada neće odgovarati.

Jedan od njih je zasigurno i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, koji je doduše završio na Haškom sudu zbog optužbi za ratne zločine, no prije presude pušten je na slobodu i to prije 3 godine zbog lošeg zdravstvenog stanja i još je na slobodi i nikome ništa.

PROČITAJTEOvo su zločini Ratka Mladića u Hrvatskoj!

I jedino što nas može tješiti je to da imamo zemlju za koju smo se teško izborili, ipak mala je to utjeha onima koji još uvijek tragaju za svojim nestalima, silovanim ženama i onima koji ulicom hodaju kraj onih za koje znaju da su sudjelovali u napadu na Hrvatsku i ne mogu im baš ništa.

A proteklog tjedna upoznali smo i Lorenu, četveromjesečnu djevojčicu kojoj je potrebna operacija koja stoji 30 tisuća eura. Lorena je rođena sa sraslim čeljustima i jedini je takav slučaj u Europi. Operativni zahvat zakazan je za sljedeći tjedan u austrijskoj klinici, jer su naš liječnici kazali kako će operirati kad bude imali 3 godine.

PROČITAJTELoreni potrebna hitna operacija razdvajanja čeljusti

Logično, obitelj Amidžić je poslala zahtjev za podmirivanje troškova operacije HZZO-u,a što, već možete pogoditi, još nije odobreno. Priopćili su kako su zatražena mišljenja vanjskih neovisnih konzultanata, te da će zahtjev riješiti u najbržem mogućem roku. Napominju kako nisu u obvezi poštivanja termina liječenja u inozemstvu kojeg je stranka sama dogovorila prije odluke HZZO-a o odobrenom liječenju. No Lorenina majka nije to dogovorila iz hira, već kakao bi spasila život svom djetetu.

"Zubi se već mogu očekivati a 4 mjeseca. Još nema naznaka da bi krenuli, ali nikad se ne zna i zato je bitno da sad ne izgubimo taj termin 1.12. Treba se djetetu pomoći, netko mora napraviti prvi korak. Rizik je, ali spremni smo na sve", priča Lorenina majka Anamarija Amidžić.

A da treba operirati što prije potvrdio je i Vedran Zubčić iz KBC-a Osijek jer je bez operacijskog zahvata Lorenin život ugrožen.

"Svaki respiratorni infekt može uzrokovati u gornjem dišnom sustavu blokadu i može doći do gušenja, tako da će joj to omogućiti da po prvi put otvori usta. Najjednostavnija upala grla, neka infekcija liječnik je ne može pregledati i da joj pomogne", kaže dr. Vedran Zubčić sa Zavoda za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju KBC Osijek.

I stoga je Loreni, kao i mnogoj teško bolesnoj djeci do sada, jedina nada u ozdravljenje pomoć običnih malih ljudi, jer državi treba vremena, bogati koji račune imaju u Švicarskoj ne mare. Stoga što drugo nego pomozite ako možete i spasite još jedan život.

A konačno smo proteklog tjedna i službeno doznali da će Osječani Novu godinu na otvorenom provesti uz Zvonka Bogdana, na veselje nekih i na tugu nekih drugih, uglavnom mlađe populacije koja teško da sluša Bogdana, al zašto bi ikome mladi i bili važna kada ih je i onako veliki broj trbuhom za kruhom već odavno napustio Osijek. Ipak reći će neki ima i za mlade tako će uz Bogdana nastupiti i DJ-eve i grupa Detour. Dobra grupa bez daljnjeg, ali teško da se i oni mladi koji ih možda i vole, mogu na brzinu sjetiti bar 5 pjesama koje ovaj band izvodi.

PROČITAJTEPotvrđeno pisanje Republike: u novogodišnjoj noći u centru Osijeka nastupa Zvonko Bogdan!

Doznali smo i kako bi trebao izgledati Advent koji će nakon nekoliko godina u Tvrđi biti organiziran u središtu grada. Još uvijek nam nije jasno zašto se ta savršena Božićna priča selila iz Tvrđe kada su je uglavnom svi hvalili, no dobro imamo još vremena vidjeti. Možda ova u središtu uistinu bude bolja, ali je u najmanju ruku smiješno da sponzori određuju gdje će biti advent, a ne grad Osijek, odnosno građani.

Osim promjene lokacije najavljene su još neke novine.

"Ove godine imamo klizalište, i to stvarno posebno, nije najveće u Hrvatskoj, ali mislim da će biti jedno od ljepših jer će biti kružno. U krug će se klizati, a u sredini će se nalaziti otok na kojem ćemo imati niz aktivnosti i taj jedan ambijent na koji smo navikli od osječkog Adventa", kaže organizator Adventa u Osijeku Ivan Kristijan Majić.

A kako bi Osijek dobio Advent trebalo je, kažu organizatori, potrošiti milijun i 250 tisuća kuna, od čega 60% troškova snosi tvrtka Mašta, 20% dva najveća sponzora, a ostatak manji sponzori. Koliko će grad Osijek dati za ovu manifestaciju još uvijek se ne zna, odnosno iz gradske uprave nisu izašli s tim podatkom što je u najmanju ruku neozbiljno, jer ako sada već tradicionalno imaš manifestaciju koja se održava u gradu onda valjda i planiraš koliko će te ona koštati.