Osječko-baranjska

5. SJEDNICA OSJEČKOG GRADSKOG VIJEĆA

Vrkić bez mnogih odgovora, Štambuk Čabaj nova ravnateljica DV Osijek, Đapić u Kazališnom vijeću HNK Osijek

Održana je 5. sjednica osječkog Gradskog vijeća na kojoj je, među ostalim, prihvaćen prijedlog Strategije razvoja urbane aglomeracije Osijek do 2020. godine te rješenje o imenovanju Marije Štambuk Čabaj za ravnateljicu Dječjih vrtića Osijek. Na aktualnom satu vijećnici su gradonačelniku Vrkiću postavili 20-tak pitanja vezanih uz uvjete života u gradu. Evo najzanimljivijih detalja.

Gradonačelnik Vrkić sa zamjenicima   FOTO:STV

Kako se i s kojim projektima grad Osijek priprema za sjednicu Vlade, koja će se u petak održati u Osijeku, zanimalo je Željka Kovačevića i Karla Šatvara. Od gradonačelnika nisu dobili konkretnog odgovora.

"Da ne ispadne da se hvalimo mi sa gradom, a to nije naša zasluga nego je zasluga i Vlade i grada, i zato mi dopustite da to onda obznanimo na Vladi kad to bude", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Vijećnica Danijela Lovoković pitala je tko su novi gradski direktori i je li gradonačelnik zadovoljan njima, a on je odgovorio kako ne može reći je li zadovoljan, ali da se pri izboru držalo do procedure.

"Mora proći neko prolazno vrijeme da vidimo jesmo li dobili prave ili ne, ali ono što je najvažnije, samo ću vas podsjetiti da smo uveli nove kriterije", rekao je Vrkić.

Vijećnik Mario Galić pitao je, pak, može li Osijek po uzoru na prijedlog u Bjelovaru uvesti taks free i biti grad bez poreza, na što je dobio kratak odgovor.

"U ovome trenutku ja mislim da je to gotovo nemoguća misija, ne znam ni da li oni imaju odgovore na sva svoja pitanja", kaže Vrkić.

Galić je predložio i da se na sjednici Vlade u Osijeku potegne pitanje Doma HV-a.

"Radi se, naime, o jednoj inicijativi da se Dom Hrvatske vojske izmjesti, vojska iz njega, i da se ta zgrada da na korištenje našem gradu, tj, da se ubuduće gradska uprava preseli u taj prostor", rekao je Mario Galić (MOST).

"Ja mislim da ću ja stidljivo spomenuti Vladi Dom HV-a, zato što mislim da ima važnijih projekata i zato što mi je neugodno da ispadne da to bude glavno pitanje pred Vladom, jer bi bilo to pitanje da rješavamo problem činovnika grada, a ne nekih infrastrukturnih objekata, koji su važniji. Ali ovo što ste vi rekli o tome sam spreman razgovarati. Mislim da netko, i to bez ikakve promišljene priče i strategije u centru grada drži tu vojsku", kaže Vrkić.

HDZ-ov Milan Opačak izašao je s inicijativom da se povećaju porodiljne naknade u gradu Osijeku.

"S obzirom da niz gradonačelnika i načelnika u ovome trenutku u RH povećavaju ove naknade koje su izuzetno u odnosu na nas dosta veće, ja vas molim, s obzirom da je proračun povećan, da se nađe prostora i da se poveća za 1000 kuna za svako novorođeno dijete", rekao je HDZ-ov Mario Galić.

"Bile su naknade 2 tisuće kuna, a onda je gospodin prethodni moj gradonačelnik podigao naglo pred same izbore na 3 tisuće kuna. E sad kakva ja budala već jesam, ja sam to skinuo na dvije tisuće, zbog toga što nismo imali novca za to, a li kako ja mislim da je opća klima i poslovanje u gradu takvo da možemo razmišljati na prvom rebalansu da vidimo, napravimo računicu", kaže Vrkić.

Sa zanimljivom inicijativom na aktualnom satu izašla je Ivana Šojat. Ona je predložila da se u Osijeku otvori groblje za kućne ljubimce.

"Znam da je mnogima to smiješno i da ima puno važnijih stvari, međutim nemojmo zaboraviti da u situacijama kao što je ova, mnogi ljudi jedinu utjehu ima baš u tim kućnim ljubimcima, i jednako mim je teško rastati se od njih, oni postaju dijelom njihove obitelji", rekla je Ivana Šojat (HDZ).

"Ideja je zanimljiva, kako nisu izbori pred nama ne trebam bit populist pa neću odmah odgovarati hoću ili neću, nego ću dat da se prouči, a imamo vremena pa ćemo vidjeti što se može učiniti", odgovara Vrkić.

U nastavku sjednice prihvaćeni su prijedlozi o dodjeli javnih priznanja u povodu Dana grada Osijeka. Prihvaćena je i Strategija razvoja urbane aglomeracije Osijek, uz HDZ-ove kritike što se tako važan dokument donosi tek na pola razdoblja. Nezadovoljni su HDZ-ovci bili i informacijom o stanju odlagališta otpada Lončarica Velika.

"Sa tim stanjem nitko nije zadovoljan, postoji povijest bolesti kako je to sve skupa nastalo. Nastalo je u samom Domovinskom ratu, kao neko privremeno rješenje, još malo će bit to smetlište kao točka veća od nekih brda ovdje po Slavoniji", kaže Željko Kovačević (HDZ).

"Kad bih ja bio kao i vi, kad bi prenaglašavao nekakve ocjene o stanju koje vlada na tom odlagalištu onda bi ja otprilike mogao reći da mi jesmo krivi, a nismo napravili zato što Vlada nije napravila svoje što je trebala napraviti, a ja to neću reći, a vi glasajte kako hoćete", kaže Vrkić.

Inače, Gradsko je vijeće na današnjoj sjednici potvrdilo izbor Marije Štambuk Čabaj za ravnateljicu Dječjih vrtića Osijek. Nova ravnateljica dolazi s radnoga mjesta u Vukovaru i za sebe kaže kako je nestranačka osoba.

"Svoju viziju sam temeljila, pred Upravnim vijećem sam je izložila, na postojećim potencijalima koje Dječji vrtić ima, a vezano za kadrovske snage i programske sadržaje. Znači ja bih te postojeće programe podigla na jednu višu razinu, odnosno radila bih od dječjih vrtića centre izvrsnosti", kaže ravnateljica DV Osijek Marija Štambuk Čabaj.

Donesene su i odluke o razriješnju i imenovanju člana Kazališnog vijeća HNK Osijek. Za novog člana imenovan je Anto Đapić. 

Imenovana su i tri člana Kazališnog vijeća Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. 

Nova sjednica osječkoga Gradskoga vijeća je već u petak, no bit će svečanog karaktera u povodu proslave Dana grada.