Gospodarstvo

PREMIJER ZADOVOLJAN SASTANKOM

Orban nakon sastanka s Plenkovićem: Ne želimo trovati odnose s pitanjem INA-e i

Mađarska je spremna postići pravični dogovor oko otkupa INA-inih dionica od MOL-a, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom u Budimpešti. I Orban je u izjavi to potvrdio novinarima, a čini se da su se dvojica premijera dogovorila i oko ostalih otvorenih pitanja.

Andrej Plenković   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

Plenković i Orban razgovarali su o zajedničkim temama Hrvatske i Mađarske, a prema riječima hrvatskog premijera i o manjinama jednog i drugog naroda u obje zemlje, prometnoj povezanosti, energetskoj suradnji, prometnim koridorima. Očekivano, razgovaralo se i o pitanju INA-e i MOL-a.

"Mađarska je spremna postići dogovor koji bi bio pravičan o otkupu MOL-ovih dionica na način da se zatvori pitanje koje, na žalost zbog niza okolnosti, predstavlja opterećenje u odnosima dvije zemlje i tu smo također postigli suglasnost", izjavio je premijer. Imamo izvrsne političke odnose između dvije zemlje, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Ne bih željeli trovati ovaj odnos s pojedinačnim pitanjem poput MOL-a i INA-e. S moje strane, Mađarska bi htjela riješiti ovo pitanje što je prije moguće na pravičan način. A pravičan način bi bio, ako dobro shvaćam, je da je dobijete nazad". A stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni su razlozi povlačenju potpore Hrvatskoj za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Plenković je siguran da će Mađarska podržati Hrvatsku u tom procesu.

"Ono što je važno je da mi nastavimo dijalog s OECD-om, to je za Hrvatsku jedina preostala međunarodna organizacija u kojoj možemo dodatno ojačati prije svega gospodarski i financijski legitimitet, a Mađarska će nas u tom procesu, ja sam siguran, podržati."