Politika

O SVEMU OBAVIJESTILI POLICIJU

Goranu Beusu Richemberghu i Vesni Pusić stigle prijetnje smrću

U Saboru je minutom šutnje odana počast svim žrtvama ratnih sukoba u Hrvatskoj i BIH. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prije toga pročitao je zajedničku izjavu u kojoj je poručio da je jučerašnja haška presuda nepravedna i neprihvatljiva.

Vesna Pusić   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: Media Servis

U sabornici u tom trenutku nije bilo zastupnika GLAS-a,a od SDP-ovih prisustvovao je samo Domagoj Hajduković.

"Pozivam Vas da zajedno odamo počast svim stradalim civilima, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim žrtvama ratnih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čuin tragičnih ratnih zbivanja. Neka im je vječna slava", rekao je predsjednik Sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pročitao je prije toga zajedničku izjavu. Istaknuo je da su se Klubovi zastupnika jučer usuglasili da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva.

"Žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji se na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema Bosni i Hercegovini u priznavanju njezine neovisnosti, obrani njezinog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, a time i opstanka", izjavio je predsjednik Sabora Jandroković. Usuglasili smo se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, rekao Jandroković.

I Hrvatski sabor uskoro će na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Klubovi zastupnika složili su se da će i nakon pisanja žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji", napomenuo je Goran Jandroković. Osim SDP-ovog Domagoj Hajdukovića čitanju izjave nisu prisustvovali ostali zastupnici iz njegova kluba, kao ni oni GLAS-a. Udruženog zločinačkog pothvata nije bilo, jasan je čelnik SDP-a Davor Bernardić.Nedolazak na čitanje izjave objašnjava.

"Protiv smo propagande na tragediji, protiv PR-a na mrtvima, protiv PR-a na tuđoj nesreći, a pogotovo je neozbiljno slati dokumentu zadnji čas kako bi se o njemu raspravljano.Vjerojatno nije dobio SMS iz Kluba, neke stvari možda nisu tehnički funkcionirale", rekao je Bernardić. Iz GLAS-a su također kao razlog naveli činjenicu da su izjavu dobili tek neposredno prije početka sjednice. Riječ je o nesporazumu, rekao je HSS-ov Krešo Beljak.

Što se tiče minute šutnje, spomenute su uglavnom žrtve i Praljak uzgred, kao završni čin jedne velike tragedije koja se događala na ovim prostorima. Mislim da nije sporno održati minutu šutnje za žrtve", izjavio je Beljak. Nedolazak djela zastupnika komentirao je HDZ-ov Josip Đakić.

"Dogovori o njihovim i njihovim stajalištima u vezi Domovinskog rasta i poštovanja prema braniteljima, generalima i samom Domovinskom ratu danas su veliki", rekao je Đakić. Jučerašnji događaji u Haagu bili su i razlog stanke.Ivan Pernar iz Živog zida i nezavisni Željko Glasnović.

"Ova presuda nije presuda Hrvatskoj i hrvatskom narodu nego jednoj politici koju je provodila jedna stranka", rekao je Pernar. "I ti Pernar, trojica su me zvala jučer nakon što si ti likovao kad je Praljak popio otrov. Da su te našli, ti ne bi sjedio ovdje danas. Pola ovih nema ovdje, oni slave ‘dan republike‘, jučer je to bilo. Njih nije briga za Hrvate u BiH. Praljak je oduzeo sebi život. A ti se smij tamo, poslije ćemo razgovarati, ako imaš što meni reći, vidjet ćemo se vani", rekao je Glasnović. Mostov Miro Bulj rekao je da je Praljkov čin bio krik da se govori istina o Domovinskom ratu.Zbog jučerašnjeg statusa na Facebooku u kojem se osvrnuo na presudu šestorki GLAS-ovom Goranu Beusu Richemberghu stigle su prijetnje smrću. Prijetnje je dobila i njegova stranačka kolegica Vesna Pusić. Goran Beus Richembergh prijetnje je prijavio policiji.

„Kad dobijete konkretne prijetnje da će Vas likvidrati onda morate reagirati. Ne zbog sebe već da taj duh fašisoidnog ponašanja vrati nazad u bocu. I prijetnje Pusić proslijeđene su policiji“, rekao je Goran Beus Richembergh.