Osječko-baranjska

DAN NAJVEĆE AGRESIJE NA GRAD

Branitelji pokrenuli inicijativu da 5.12. bude proglašen Danom obrane Osijeka

Peti prosinca 1991. godine dan je najveće agresije na grad Osijek u Domovinskom ratu, dan najvećeg stradavanja, ali i dan kada je uspješno zaustavljen prodor velikosrpske agresije na istoku Hrvatske. Po prvi puta sve udruge branitelja i stradalnika zajednički će sutra obilježiti ovaj dan prigodnim programom, a pokrenuli su i inicijativu da peti prosinca službeno postane Dan obrane Osijeka.

Branitelji pokrenuli inicijativu da 5.12. bude proglašen Danom obrane Osijeka   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Najteži dan za grad Osijek i njegove građane u Domovinskom ratu bio je peti prosinca 1991. godine. Od ranog jutra grad su zasipale granate i rakete, a uslijedio je i kombinirani pješačko – oklopni napad po čitavoj crti obrane od strane tehnički i brojčano nadmoćnog neprijatelja.

"Samo za napomenuti kako je poslije okupacije Vukovara neprijatelj pregrupirao snage sa željom okupacije Osijeka i prodora prema Virovitici. Prema obavještajnim podacima gotovo 30 000 vojnika je bilo na istočnoslavonskom ratištu, to se odnosi na JNA i teritorijalce, dok broj četnika nitko nije ni vodio. Bilo je više od 600 tenkova, 500 oklopnih transportera i gotovo 1000 raznog topničkog oružja", kaže predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka Darko Nađ.

Unatoč svemu prodor neprijatelja kod Osijeka je zaustavljen, uz velike vojne i civilne žrtve. Upravo zbog važnosti petog prosinca u obrani ne samo grada, već i cijele Hrvatske Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije, te Odbor za branitelje i braniteljske udruge Grada Osijeka, ove godine po prvi puta usuglasili su zajednički program obilježavanja tog dana. Pkrenuli su i incijativu da se on službeno proglasi Danom obrane Osijeka.

"Došli smo do jednog zaključka i, sad smo malo zakasnili ali to će nam biti sljedeće, da od grada, od institucija gradskih, pa i županijske vlasti da pokušamo da obilježimo taj 5.12 kao Dan obrane grada. Nas je sve manje, da oni koji dolaze iza nas da imaju za obilježiti taj dan koji smo im ostavili u naslijeđe", kaže predsjednik KUBIS OBŽ Ante Blažević.

Uz to, organizatori se nadaju i kako će već iduće godine peti prosinca biti uključen u program obilježavanja Dana grada. Ističu i kako je do sada svaka udruga iz Domovinskog rata imala svoje obilježavanje ovoga dana, te kako su mu udruživanjem te objedinjavanjem programa željeli dati veći značaj.

"Sve se svelo na poluprivatna okupljanja, znači vukli smo novinare za rukav, nismo imali nikakvu instituciju iza sebe, tako da je to povremeno obilježavano tako kako je. Da bi se odalo priznanje svim tim braniteljima koji su sudjelovali u tome složili smo se da se to stavi pod jednu kapu institucija", kaže zapovjednik obrane Nemetina Zlatko Boras.

A program ovogodišnjeg obilježavanja petog prosinca počinje sutra ujutro čitavim nizom događanja koje organizira Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok u znak sjećanja na bitku za šumu Rosinjača. Slijede i prigodni programi u svim mjestima koja su bila na prvoj crti bojišnice.

"U 11 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja u Tenji, u 12 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja u Nemetinu. U 12:30 je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja u Antunovcu, na groblju. U 13 sati je dolazak maratonaca kod spomen kapelice u Antunovcu, i poslije toga slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen kapelice u Antunovcu", kaže Nađ.

U 18 sati i 30 minuta održati će se sveta misa u osječkoj konkatedrali, a u 19 i 30 u kinu Urania biti će prikazan dokumentarni film «101. za Hrvatsku» zagrebačke 101. brigade. Organizatori pozivaju sve građane da im se pridruže u ovim programima, a posebno u projekciji dokumentarnog filma u znak zahvale pripadnicima 101. brigade koji su sudjelovali u obrani Osijeka.