Osječko-baranjska

OBLJETNICA TRAGEDIJE U ŠUMI ROSINJAČA

Prije 26 godina najteži dan obrane Osijeka u Domovinskom ratu

Današnji dan prije 26 godina bio je najteži dan obrane Osijeka u Domovinskom ratu. Agresor je napao grad na nekoliko mjesta u pokušaju da ga osvoji.

Današnji dan prije 26 godina najteži dan obrane Osijeka u Domovinskom ratu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Najveća tragedija dogodila se na južnoj crti obrane u šumi Rosinjača gdje su u herojskoj obrani živote izgubila šesnaestorica hrvatskih branitelja.

U njihovu čast pred spomen obilježjem s njihovim imenima njihovi suborci, sugrđani, prijatelji i obitelj položili su vijence, zapalili svijeće i prisjetili se tog dana.

PROČITAJTEBranitelji pokrenuli inicijativu da 5.12. bude proglašen Danom obrane Osijeka

"Tog dana inicijativa je prešla na stranu napadnutog. I od tog dana Republika Hrvatska nije izgubila ni jedan pedalj svog teritorija. Kada govorim najteži dan, mislim da se slažu mnogi povjesničari i vojni analitičari. A što se tiče naših prijatelja, oni su imali takvu sudbinu da su bili na braniku i da su bili dio tog zida koji neprijatelj nije mogao srušiti. Zahvaljujući njima sad smo ovdje i dajemo sve od sebe da se to ne zaboravi", rekao je predsjednik UHSDR "Sveti Rok" Zlatko Bebek.

Nakon ovog vala napada predsjednik Franjo Tuđman 7. prosinca imenovao je Branimira Glavaša zapovjednikom obrane Osijeka, a on se iskazao reorganiziranjem obrane.