Osječko-baranjska

STIGAO POZNATI KUHAR

Osim arhitekturom, turiste u Osijek ''namamiti'' i mirisom

Ono što turisti žele vidjeti kada dođu u neki grad zasigurno je arhitektura, ali odmah iza nje ide i gastronomija. A kako turiste u Osijek privući i mirisom smislili su u Osječkoj turističkoj zajednici, te u naš grad pozvali poznatog kuhara kako bi im u tome pomogao.

Tomislav Špiček   FOTO:STV
Piše: Sanja Azenić / STV

Perkelt od soma i smuđa, fiš paprikaš i kulen - tradicionalna su slavonska jela poznata svima, no kada se u kuhinju umiješa poznati hrvatski kuhar Tomislav Špiček ona poprimaju novi oblik, ali i okus. Tako ćemo zadržati tradiciju, a turistima ponuditi i nešto novo...a kako to izvesti.

"Ja nisam rođen da mijenjam nešto što je tradicionalno. To mora tako ostati. Jer, to je isto tako netko naslijedio od nekoga drugoga, dakle ja nisam taj koji to mora promijeniti, ne želim, ali malo drugačije odraditi, da nije kulen šnita kulena odrezana koja se jede uz kiselu papriku, uz vrhnje ili sir, nego imamo ovdje prikazano kulen prepržen na maslacu, poriluk hrskavi začinjen s jabučnim octom i bučinim uljem, dakle tučena pšenica i tu ćemo složiti jedno hladno predjelo gdje ćemo to sve začiniti sa mileram vrhnjem, mljevenim bučinim sjemenkama i bučinim uljem. To su 4 komponente koje će se sastojati od hladnog predjela, a nije klasičan kulen", rekao je kuhar Tomislav Špiček.

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica već su Osijek proglasili najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske i upravo i stoga u Turističkoj zajednici željeli su uz sve ono što nude, ponuditi još i bolju hranu.

"Svjedoci smo inače priče kako je Slavonija bogata hranom. Međutim kada to treba prezentirati, kada ju treba oblikovati, kada ju treba predstaviti i servirati gostu, onda su tu pomalo potrebne sugestije stručnjaka i možda vidjeti kako se to radi u nekim drugim sredinama, a i da podijelimo na neki način međusobna iskustva. Stoga je ovo prva u nizu radionica za koje vjerujem da će biti i bogatija i sadržajnija, jer smo uključili i predstavnike Ekonomskog fakulteta da vidimo što je marketing u turizmu, makreting gastro proizvoda", rekao je direktor TZ grada Osijeka Saša Uranjek.

Uranjek je dodao kako je Osijek poznat po mnogim pojedincima koji postižu izvrsne rezultate pa i u turističkom segmentu, te vjeruje kako ćemo uz mlade ljude koji sada uče, imati prilike vidjeti i doživjeti neke nove recepture.