Osječko-baranjska

GREENFIELD INVESTICIJA

U Bijelom Brdu otvorena milijun eura vrijedna tvornica hladno prešanih ulja

Često se može čuti kako istok Hrvatske ima ogromne potencijale za proizvodnju hrane, no kako nedostaje proizvodnih kapaciteta koji bi našim proizvodima dali dodanu vrijednost. A upravo jedan takav pogon pušten je u rad u Bijelom Brdu. Radi se o tvornici za proizvodnju ekoloških hladno prešanih ulja tvrtke BB Oil.

U Bijelom Brdu otvorena milijun eura vrijedna tvornica hladno prešanih ulja   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Milijun eura vrijedna je investicija u pogon za proizvodnju hladno prešanih ulja tvrtke BB Oil u industrijskoj zoni u Bijelom Brdu. Tvrtka zapošljava četiri djelatnika, a proizvodi certificirano ekološka ulja od oraha, lješnjaka, lana, konoplje, badema, uljane repice i suncokreta.

"Odlučili smo se za ovakvu vrstu proizvodnje jer smo primjetili da nema takvih proizvoda baš na tržištu, dok je istovremeno potražnja za istima velika. Još jedna od stavki zašto smo se odlučili za to – dakle sama proizvodnja je čista, vrlo je jednostavna", kaže izvršna direktorica tvrtke BB Oil Lidija Ambruš.

Uskoro bi u rad trebao biti pušten i mlin u novoj tvornici koji će omogućiti i proizvodnju suhih peleta koji će se prerađivati u novi proizvod – kvalitetna ekološka brašna bez glutena.

"Tu nema nikakvog ostatka u proizvodnji. Imamo ulje kao prvu frakciju, drugo je brašno, pelet za brašno i treća je frakcija pelet koji ne ide u brašno, ide za stočnu hranu, sve je ekološka proizvodnja", dodao je direktor pogona BB Oil u Bijelom Brdu Slavko Vukadinović.

Ulagači ističu kako su se za Bijelo Brdo odlučili jer su u Općini Erdut naišli na značajnu potporu u svakom koraku investicije.

"Ovo je jedna od tri industrijske zone koje imamo na području općine Erdut. Zadovoljni smo s ovom zonom, znači na ovakav način, ovakvih pogona nam apsolutno treba puno više i mi se nadamo da će ovakvih investitora biti više. Apsolutno u svoje ime i u ime svoje institucije koju predstavljam zahvaljujem se ljudima koji su prepoznali ovu našu poslovnu zonu i investirali u nju", ističe načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Važnost ovakve vrste pogona koji prehrambenim proizvodima iz Osječko-baranjske županije daju dodanu vrijednost istaknuo je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

"Odlična investicija, po meni pogođena u centar. Kad govorimo o istočnoj Hrvatskoj, Osječko-baranjskoj županiji i ovime čime se ova greenfield investicija bavi. Ovo je ono što mi moramo, moramo proizvoditi, moramo se okrenuti radu, biznisu, proizvodnji hrane, onoga što ovdje u Osječko-baranjskoj županiji imamo na pretek, a imamo toliko snažan potencijal da je najmanji problem sirovina", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

A u tvrtki BB Oil planiraju u skoroj budućnosti i širenje proizvodnje s naglaskom na prerađevine za farmaceutsku i kozmetičku industriju, te u suradnji s Poljoprivredno-tehnološkim fakultetom i razvoj novih prehrambenih proizvoda.