Osječko-baranjska

S BRANITELJIMA NA PRVOJ CRTI BOJIŠNICE

Vojna policija u Domovinskom ratu sudjelovala u svim značajnim akcijama

Prije 26 godina osnovana je 68. bojna Vojne policije. Ustrojem hrvatskih vojnih snaga stvorila se potreba za vojnom policijom, a osim sigurnosnih i redarstvenih zadaća velik trag ostavili su sudjelovanjem na brojnim bojištima u Domovinskom ratu. Pri tome je živote izgubilo 13 njihovih pripadnika za koje su kod spomen obilježja u Osijeku položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vojna policija u Domovinskom ratu sudjelovala u svim značajnim akcijama   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Više od 400 vojnih policajaca djelovalo je na području Osječko-baranjske županija, a čitava 68. bojna Vojne policije pokrivala je područje 5 slavonskih županija. Ali važnu ulogu odigrali su i na svim većim bojištima diljem Hrvatske, te su sudjelovali u svim značajnijim akcijama Hrvatske vojske.

"Od dubrovačkog zaleđa, Maslenice, nakon toga Bljesak, Oluja, kao i ovdje za vrijeme operacije Zid i Feniks. Znači, u onom dijelu čuvanja, zaštite leđa našim suborcima koji su sudjelovali u Oluji", kaže predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Stipe Modrić.

"93. godina Mostar, nakon toga Posavina i nakon toga sve one druge akcije koje su bile uključivale i Bljesak i Oluju. Vojna policija je dala definitivno svoj obol kao i sve postrojbe u Hrvatskoj vojsci, u Domovinskom ratu i evo danas na ovom spomeniku odajemo počast onima koji su dali svoje živote za ono što danas imamo", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Kako okupljeni kažu, u vojnu policiju organizirani su samo već prekaljeni ratnici iz gardijski i pričuvnih postrojbi Hrvatske vojske.

"Jedan dan smo bili radnici, namještenici, seljaci, sutradan smo postali ratnici. Trebalo je sve ustrojavati u državi, tako isto i Vojna policija je trebala biti kada je ustrojena Hrvatska vojska, no nažalost naša Vojna policija je morala imati i borbene zadaće. Znači zajedno je Vojna policija bila s braniteljima na prvim crtama bojišta i zbog toga su imali gubitke. Zbog toga su imali i poginule, svoje pripadnike", kaže Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka.

A poginulo ih je 13, dok je je još 102 pripadnika ranjeno. Zadnji zapovjednik te bojne Drago Maksimović danas je u sklopu obilježavanja predstavio svoju novu knjigu "Brevijar beznađa" u kojoj kroz niz kratkih priča govori o problemima branitelja u posljeratnim godinama.

"Nekako svojevrsna kritika društvene zajednice svakako jer nitko od nas, kad bacimo onako jedan osvrt iza sebe u proteklih 25 godina ne možemo svakako biti zadovoljni stanjem u državi ovako kako je. Nekakvim ekonomskim sigurnostima, ako hoćemo evo i ugled u svijetu države je upitan", ističe zadnji zapovjednik 68. bojne Vojne policije Drago Maksimović.

A uslijed važnih obljetnica rat i branitelji ovih su dana jedna od glavnih tema. Tako je u kinu Urania održana premijera dokumentarnog filma "101. brigada HV-a". Film govori o ratnom putu te brigade i njezinom djelovanju u obrani istočne Slavonije 1991. godine.