Svijet

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU

Erdogan i kralj Abdulah: Američko priznanje Jeruzalema moglo bi pojačati ekstremizam

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i jordanski kralj Abdulah upozorili su u srijedu da bi američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela moglo pridonijeti jačanju ekstremizma.

Jerusalem   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Ignoriranje prava palestinskih muslimana i kršćana u Jeruzalemu samo bi pridonijelo ekstremizmu", rekao je kralj Abdulah u Ankari te dodao da je to rekao i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru u utorak.

"Nema alternative rješenju o dvjema državama a Jeruzalem je ključ za svaki mirovni sporazum i ključ stabilnosti cijele regije", rekao je kralj te naglasio da Palestinci moraju imati "svoj glavni grad, Istočni Jeruzalem".

Erdogan je pozvao na izbjegavanje svih koraka koji bi mogli izmijeniti pravni status Jeruzalema.

"Nitko nema pravo igrati se milijardama ljudskih života zbog vlastitih ambicija. Takav korak  će jedino ići na ruku terorističkim skupinama", rekao je turski čelnik.

U odvojenom priopćenju pozvao je cijeli svjet da se usprotivi takvoj odluci, dodajući da je sada važno da države koje još nisu priznale Palestinu to učine.

"Mir za sve bit će moguć tek onda kada se okonča izraelska okupacija Istočnog Jeruzalema, Zapadne obale i Gaze a Palestinci budu slobodni u svojoj domovini", rekao je Erdogan.