Svijet

MOGUĆE NOVE NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU

Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Američki predsjednik Donald Trump priznao je Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Zastava   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 "Odlučio sam da je vrijeme da se Jeruzalem službeno prizna kao prijestolnica Izraela. Smatram da je ovaj potez u najboljem interesu SAD-a, a pridonosi i postizanju mira između Izraela i Palestinaca.", rekao je Trump u govoru u Bijeloj kući.

Trumpova odluka izazvala je val osuda u međunarodnoj zajednici. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izjavio da Sjedinjene Države namjerno potkopavaju sve mirovne napore. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je rekao da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca i podsjetio da je uvijek bio protiv svake jednostrane mjere. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je Trumpovu odluku ocijenio vrijednom žaljenja, a njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kao izraelske prijestolnice. Arapska liga u subotu će održati izvanredni sastanak, a Bolivija je najavila da će zatražiti javni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. S druge strane izraelski premijer Benjamin Netanyahu odluku Donalda Trumpa nazvao je povijesnom. Također je zajamčio da ta odluka neće ništa promijeniti u pogledu svetih mjesta triju velikih monoteističkih religija u Jeruzalemu.