Politika

NOVI CRODEMOSKOP

MOST nezaustavljivo pada, Živi zid na 11 posto! ''Nitko'' i dalje najpozitivniji političar

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom prosinca (od 1. do 5. prosinca), pokazuje učinke najnovijih zgusnutih događaja na političkoj sceni na politički rejtning i percepciju političkih aktera (Haška presuda, Agrokor, politički sukobi u Saboru...).

Božo Petrov i Nikola Grmoja   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Republika.eu / N1

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom prosinca (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,8 posto (prema 31,3 posto iz studenog). Istovjetni je pad od pola postotnog boda zabilježila i vodeća opozicijska stranka SDP koja bilježi izbornu potporu od 22,3 posto.

Živi zid je sada treći s izbornom podrškom od 11 posto (prema 7,5 posto iz studenog) i ova je stranka najveći dobitnik na političkoj sceni u posljednjih mjesec dana. Njezino ovomjesečno treće mjesto je najbolji plasman u posljednjih godinu i pol, dok je razina izborne potpore najviše izmjerena otpočetka pojavljivanja Živog zida na hrvatskoj političkoj sceni.

Most je sada na četvrtom mjestu s izborom od 7,5 posto što je ujedno i najveći pad kojeg je neka stranka zabilježila u ovomjesečnom istraživanju.

HSS je peti s izbornom podrškom od 3,5 posto (prije mjesec dana 3,1 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,1 posto (prema 2,3 posto iz studenog).

Podršku iznad jedan posto bilježi pet stranaka: Neovisni za Hrvatsku (1,7 posto), HNS (1,3 posto), IDS (1,1 posto) te Glas i HSP AS (po 1 posto). Četiri su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSU (0,8 posto), HDSSB i Pametno (po 0,6 posto) i HSLS (0,4 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,5 posto, dok je 11,9 posto neodlučnih.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara četvrti mjesec zaredom se nalazi "Nitko" (niti jedan političar), odnosno za 21,5 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 23,3 posto). Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović koja je najpozitivnija domaća politička osoba za 20,6 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 14 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,2 posto izbora. Slijedi Ivan Pernar sa 6,5 posto izbora (u studenom 6,9 posto). Na petom je mjestu Anka Mrak Taritaš s 5,2 posto izbora (u studenom 5,7 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Božo Petrov (4,0%), Ivan Vilibor Sinčić (3,5%), te tri SDP-ovca (Zoran Milanović i Davor Bernardić po 2,7 posto izbora te Tonino Picula s 2,5 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 21,5 posto (prije mjesec dana 20 posto). Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,9 posto (prije mjesec dana 14,3 posto). Na trećem je mjestu Davor Bernardić s izborom od 8,3 posto (u studenom 8,1 posto), a slijedi Zlatko Hasanbegović sa 7,4 posto (prije mjesec dana 10,9 posto). Milorad Pupovac je peti sa 6,3 posto izbira (prije mjesec dana 8,7 posto). Najveći skok negativnog doživljaja zabilježio je Ivan Pernar s izborom od 4,6 posto (prema 0,8 posto iz studenog). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Zoran Milanović (3,9 posto), Vesna Pusić (3,3 posto), Tomislav Karamarko (2,7 posto) i Kolinda Grabar Kitarović (2,3 posto).

Izvor: N1