Kazalište

KRLEŽINI DANI

Znanstveni skup "Redatelji i glumci hrvatskog kazališta" u Osijeku

Kazališno-teatrološka priredba 28. "Krležini dani", koja je u četvrtak uvečer započela u osječkom HNK-u, u petak je nastavljena znanstvenim skupom "Redatelji i glumci hrvatskog kazališta", na osječkom Filozofskom fakultetu.

HNK Osijek   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: HINA

 Predsjednik Odbora "Krležinih dana" Boris Senker kazao je kako su se za ovu temu odlučili jer se na ovoj priredbi do sada puno više govorilo o dramskim tekstovima i okolnostima u kojima su nastali, a možda najmanje o izravnim proizvođačima kazališne umjetnosti, osobama koje stoje iza kazališnih predstava.

Senker ističe kako najveći dio sudionika ovoga znanstvenoga skupa čine razmjerno mladi znanstvenici, koji su na sveučilištima u zvanju docenata, znanstvenih asistenata ili su tek na putu stjecanja doktorata, što drži velikom vrijednošću "Krležinih dana", budući da se mladim znanstvenicima omogućava da pokažu novi pristup starim temama.

Napominje kako "Krležini dani" nikada nisu usredotočeni isključivo na Krležu, čije je stvaralaštvo prisutno svake, pa tako i ove godine, već je riječ o priredbi koja se bavi hrvatskom dramom i kazalištem.

Na dvodnevnom skupu, pored ostalog, govorit će se o režijama djela Marina Držića, o redateljima i glumcima hrvatskog kazališta i filma u Poljskoj, o glumačkoj umjetnosti u osječkoj kazališnoj kritici, redateljskim ostvarenjima Petra Večeka, Berislava Brajkovića, Vlatka Perkovića, Tomaža Pandura i Olivera Frljića.

(Hina)