Društvo

OTAC MODERNE HRVATSKE

Na današnji dan prestalo je kucati veliko srce dr. Franje Tuđmana

Na današnji dan, 10. prosinca 1999. godine, prestalo je kucati veliko srce dr. Franje Tuđmana, državnika i državotvorca, i prvog predsjednika suverene, demokratske Republike Hrvatske.

Franjo Tuđman priseže za predsjednika
Piše: Republika.eu

Franjo Tuđman rođen je u Velikom Trgovišću 1922. godine.  Bio je povjesničar, akademik HAZU, politički disident, ali kasnije  državnik i slobodno ga možemo okarakterizirati Ocem moderne hrvatske državnosti.

Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu u prostorijama nogometnog kluba “Borac” nedaleko od Jaruna (kasnije preimenovanog u NK Jarun). Osnivačkoj skupštini, koja je bila održana u tajnosti zbog straha od policije, prisustvovalo je navodno manje od 48 ljudi. Dr. Franjo Tuđman je u uvodnom govoru naglasio da ako policija upadne, stranka će se smatrati osnovanom. Većinu na osnivačkoj skupštini činila je osječka struja na čelu sa Vladimirom Šeksom i Branimirom Glavašem koji je i predložio Tuđmana za predsjednika stranke.

Nakon pobjede HDZ-a na izborima 1990. izabran je za predsjednika Predsjedništva SRH. Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, vodio je Hrvatsku u najveće ratne i diplomatske pobjede u povijesti naše državnosti. Reizabran je za predsjednika 1997., a Hrvatska demokratska zajednica ponovno pobjeđuje na parlamentarnim izborima 1992. i 1995. godine.

Temelji njegove politike bili su: ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug i debalkanizacija Hrvatske, obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti.

Njegova je politika izazvala prijepore u dijelu domaće i međunarodne javnosti. Otišao je, unatoč tomu, kao karizmatska ličnost, najzaslužnija što je Hrvatska stekla svoju neovisnost, obranila se od velikosrpske agresije i oslobodila svoja okupirana područja.

Cijelu političku ocjenu Franje Tuđmana, možda je najbolje dočarao moćni američki diplomat Henry Kissinger:

“Gospodine predsjedniče, Vi ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države. Ali kao i svi veliki ljudi, niti Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeće generacije. Ali vjerujte, učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom.”