Društvo

JAVNOST PODIJELJENA

U nedjelju smo istražili treba li raditi nedjeljom

Posljednjih tjedana ponovo je aktualizirano pitanje treba li zabraniti rad trgovina nedjeljom. Tri sindikalne središnjice i katolička crkva zasad samo opipavaju bilo građana.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Hina

Prema objavljenom RTL-ovom istraživanju, velika većina građana podržava tu inicjativu. 63 posto ispitanika izjasnilo se za zabranu rada nedjeljom a polovica ih je kao razlog navela da je nedjelja dan za obitelj. Dio protivnika te ideje poručuje kako treba poticati zapošljavanje, a ne zabranjivati rad. Zabrana rada nedjeljom pokušala se provesti u Hrvatskoj već dva puta, no obje inicjative Ustavni je sud 2004. i 2009. srušio. U Savezu za slobodnu nedjelju, koji bi početkom iduće godine trebao imati osnivački skup, spremni su za treći pokušaj iako je zasad sve deklarativno. Traže da se od iskorištavanja zakonski zaštiti više od 180.000 radnika zaposlenih u trgovinama.

"Pozitivna strana zabrane rada nedjeljom u mnogim zemljama dakle Austriji i Njemačkoj je da jednostavno se na taj način obitelji nedjeljom usmjeravaju da više budu zajedno da više puta budu sa djecom.Moramo imati na umu da u sektoru trgovine radi preko 90 posto žena, a ako već ne želimo graditi demografiju onda prvenstveni interes hrvatskog društvato mora biti obitelj a ne profit" ističe čelnik SSSH-a Mladen Novosel. Odbacuje kritike koje stižu iz HUP-a da bi zabrana rada trgovina nedjeljom dovela do smanjenja potrošnje, a samim time i do značajnog smanjenja broja radnih mjesta.

"Poslodavci tu neće sigurno imati tada potrebu otpuštanje radnika kao što su oni govore jer svaki građanin koji ima određene potrebe za kupovinom on će je obaviti tijekom tjedna i subotom.U svakom slučaju ono što definitivno je pokazalo iskustvo ove dvije zemlje koje sam maloprije spomenuo da ni jedan radni zbog toga nije izgubio radno mjesto", rekao je Novosel. Razloga za zabranu rada nedjeljom nema, ističe predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa, Davor Huić. Pita se uostalom i što je s radnicima koji rade izvan trgovine.

"Vi biste morali izolirati samo jedan segment i reći da baš moralni razlog za to da ljudi imaju pravo odmoriti se nedjeljom vrijedi za samo jedan segment ljudi. Drugo, čini mi se da je inicijativa za zabranu rada nedjeljom otišla u krivom smjeru u zemlji u kojoj 50% radno sposobnog stanovništva ne radi", zaključio je Huić, Sindikalist Novosel poručuje kako se zasad tek gradi šira platforma za neradnu nedjelju kako bi se podigla svijest o nužnosti zakonskog rješenja po uzoru na najbolje europske modele.