Politika

INTERVJU S ŠEFOM OSJEČKOG SDP-A

Piližota: Širom ću otvoriti vrata stranke građanima. Čvrsto stojimo uz program gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Vrkićem

Za novoga predsjednika osječke gradske organizacije SDP-a na unutarstranačkim izborima održanima prošli tjedan, izabran je aktualni osječki dogradonačelnik Boris Piližota, koji je na toj dužnosti zamijenio dugogodišnju predsjednicu te gradske organizacije Biljanu Borzan. U kraćem razgovoru za naš portal, Piližota je govorio budućim planovima u radu gradske organizacije, vladajućoj koaliciji, gradonačelniku Vrkiću, HNS-u...

Piližota: Čvrsto stojimo uz program gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Vrkićem   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu / I.T.

S obzirom da ste se uspješno kandidirali za predsjednika SDP-a grada Osijeka, predstavite svoje buduće stranačko djelovanje s nekoliko rečenica kao i eventualne promjene koje ćete uvesti u rad gradske organizacije?

- U izbornoj kampanji prilikom ovogodišnjih lokalnih izbora često sam isticao kako grad prije svega čine ljudi. Uvjeren sam kako svako političko djelovanje ima smisla jedino ako ljudima donosi dobrobit. Isto načelo vrijedi i za stranku. U tom smislu, da bi bila učinkovitija, prepoznatljivija, bolja... stranka treba okupljati ljude. Mlade, seniore, obrazovane, stručne, poštene i u svojoj životnoj i radnoj sredini cijenjene ljude. Zato ću činiti sve da širom otvorimo stranačka vrata za one ljude koji žele nešto dobro učiniti za naš grad, a kroz našu stranku, kroz SDP. Za početak je važno da stranačka tijela osvježimo novim, dokazanim stručnim ljudima koji su spremni svoja znanja uložiti u razvoj stranke i grada. Na proteklim stranačkim izborima to smo i postigli. Od 20 članova Gradskog odbora, velika većina su prvi puta na toj dužnosti, a Predsjedništvo je u potpunosti promijenjeno.

Kako bi stranka postala još prepoznatljivija građanima, nužno je da se organizacijski ojača i uredi i – iznutra. U tom cilju je važno da stranka ne funkcionira samo forumski kroz tijela stranke. Uz postojeće forume – mladih, seniora i žena – nužno je formirati stručno-interesne organizacijske oblike koje će činiti članovi, ali i simpatizeri stranke. To je konkretan način da se iskoristi nečije stručno znanje i volja za konkretnim radom u poduzetničko-gospodarskoj, kulturnoj, prometnoj, komunalnoj, zdravstvenoj, pravosudnoj, infrastrukturnoj ili nekoj drugoj djelatnosti. Takvo stranačko djelovanje treba biti „umreženo“ od gradskih četvrti i mjesnih odbora do gradske uprave. To je način da stranka postane prepoznatljivija i poželjna među građanima.


U svojoj prošlosti Osijek se najviše razvijao u vrijeme novih useljavanja. Građanima Osijeka, možda više nego ikada, treba socijalno osjetljiva vlast


SDP već drugi mandat koalicijski obnaša vlast u gradu Osijeku. Kao predsjednik SDP-a najavili ste dodatno jačanje stranke kroz sinergiju izvršne vlasti i Vašeg programa kao novog predsjednika SDP-a. Konkretno nas zanima s kojim programima ćete nastupati unutar vladajuće koalicije?

- Što se gradskog programa tiče, u tom dijelu čvrsto stojimo na programskim ciljevima gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Ivicom Vrkićem. U tom smislu nema potrebe ništa mijenjati niti unutar vladajuće koalicije. SDP je tu kako bi dao naglašeni socijaldemokratski pečat u posljedicama i učincima rada gradske uprave. Građanima Osijeka, možda više nego ikada, treba socijalno osjetljiva vlast, ali i vlast koja će se zalagati za razvoj, bolje obrazovanje, ugodniji i urbaniji gradski život. Gradska vlast ne može otvarati tvornice, ali može i radi na stvaranju boljih preduvjeta za ulaganja u gospodarstvo, a time i nova zapošljavanja. Svima, pa tako i SDP-u nije cilj samo zaustaviti iseljavanje. Cilj je postići nova useljavanja. U svojoj prošlosti Osijek se najviše razvijao upravo u vrijeme novih useljavanja. Naravno, to ne može postići samo gradski SDP niti samo Grad Osijek. No, mi u Osijeku moramo učiniti sve što je u našoj moći da se to i ostvari. To se ne može ostvariti tek u godinu, dvije. Međutim, vrijeme je da pokrenemo takve procese, a osječki SDP će na tome inzistirati. Zato su dobrodošli svi koji nam se žele pridružiti na tome putu. Osijek mora i može postati grad poželjan za ugodan život.Pustite pretpostavke da se gradonačelnik Vrkić neće ponovo kandidirati. Winston Churchill je tek u 81. godini napustio dužnost britanskog premijera. Mi smo socijaldemokrati 21. stoljeća, a ne nekakve „komunjare“ kako nam zločesti žele „prišiti“


Pretpostavljamo da je ovo posljednji mandat nezavisnog gradonačelnika Ivice Vrkića. Sukladno respektabilnom broju SDP-ovih mandata u GV-u i najavama jačanja stranke u gradu, planirate li oko SDP-a stvarati političku jezgru za potpuno preuzimanje odgovornosti upravljanja gradom Osijekom u slijedećem mandatu? Hoćete li uspjeti postići dogovor s ambicioznim koalicijskim partnerom iz HNS-a?

- Pustite pretpostavke. Gospodin Vrkić je sjajan primjer kako su godine tek obična brojka. U njemu je toliko pozitivne energije i motiva da ga i mnogi puno mlađi suradnici teško prate. Uostalom, legendarni Winston Churchill je tek u 81. godini napustio dužnost britanskog premijera. A, što se osječkog SDP-a tiče, jasno je da cilj svake političke aktivnosti nije gubiti, nego dobijati. Namjera mi je da osječki SDP postane strankom kojoj će Osječani vjerovati i sa kojom će biti zadovoljni. Ciljevi osječkog SDP-a i Osječana su isti: Želimo grad zadovoljnih građana! Mi smo socijaldemokrati u Hrvatskoj 21. stoljeća, a ne nekakve „komunjare“ kako nam zločesti žele „prišiti“. To više govori o njima, nego o nama. Korijeni onoga što bi se moglo podvesti pod hrvatsku socijaldemokraciju su začeti upravo u Osijeku davne 1867. godine. Osijek je tada, paralelno s Bečom, a prije Zagreba, postao kolijevka modernog radničkog pokreta. Boja SDP-ove zastave jeste crvena i time se ponosimo. Istovremeno, potpuno poštujemo sve ostale hrvatske političke boje poput narančaste, plave, žute ili zelene. Naravno, kao političkim ljudima, želja nam je da SDP samostalno preuzme odgovornost za upravljanje gradom. Pri tome ćemo rado pružiti ruku svakoj opciji koja se zalaže za dobrobit Osijeka i njegovih građana. Uostalom, Osijek nije sada niti je ikada bio – jednobojan. Dapače!

Kao kandidat imali ste podršku dugogodišnje predsjednice osječkog SDP-a Biljane Borzan. Gđa. Borzan se pokazala kao vješta političarka za čijeg mandata je SDP u gradu ostvario uzlaznu putanju  sinergijom sa zagrebačkom centralom i dobrim odnosima sa Zoranom Milanovićem. Međutim, dolaskom Davora Bernardića odnosi su se promijenili i logično da kadrovi bliski Milanoviću nemaju u potpunosti otvorena vrata na Iblerovom trgu. Kako ćete premostiti unutarstranačke nesuglasice i afirmirati osječki SDP u Zagrebu?

- Usprkos silnim poteškoćama, upravo je kolegica Borzan pokazala i dokazala kako u našem gradu mogu funkcionirati sve političke boje. Njezino iskustvo, a osobito sadašnji neupitni rezultati koje ostvaruje kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, uvijek će biti korisni osječkom SDP-u. Međutim, ono što radi i kakve rezultate polučuje, daleko su iznad djelovanja osječkog SDP-a, grada Osijeka i Hrvatske. A, što se tiče, kako vi kažete „unutarstranačkih nesuglasica“, osječki SDP nije, niti će ikada biti Borzanicin, Piližotin ili bilo čiji. Osobno nemam nikakvih stranačkih „dugovanja“ ni prema kome, pa tako niti prema Iblerovom trgu. Uostalom, jak i stabilan SDP u Osijeku, svakako može doprinijeti jakom i stabilnom SDP-u Hrvatskoj.


Promjene su nužne, a tko se ne mijenja – zaostaje. U HDZ-u se odvijaju ozbiljne frakcijske borbe, umjerene i ekstremne struje, ali o tome se nitko ne usudi javno govoriti


SDP-ov rejting unatoč oporbenoj poziciji nije na zadovoljavajućoj razini već duže vrijeme. Smatrate li da će se na slijedećoj konvenciji statutarnim i kadrovskim promjenama iznaći neko rješenje i hoće li osječki SDP imati svoje kandidate za upravna tijela stranke?

- Nakon proteka dosta vremena od usvajanja dosadašnjeg Statuta, logično je da SDP mijenja svoj temeljni pravni akt. Sadašnje hrvatske okolnosti daleko su od onoga kakve su bile devedestih godina prošloga stoljeća. Promjene su nužne, a tko se ne mijenja – zaostaje. Uostalom, i neke druge hrvatske stranke su započele s izmjenama svojih statuta.

U siječnju nas čeka izvještajna konvencija, a izborna će biti tek poslije sljedećih parlamentarnih izbora. Siguran sam da će Osijek i tada, kao i sada biti dobro zastupljen u najvišim stranačkim tijelima. U HDZ-u se trenutno odvijaju ozbiljne frakcijske borbe, umjerene i ekstremne struje, ali o tome se nitko ne usudi javno govoriti. U SDP-u se, s druge strane, uvijek njegovao visok stupanj unutarstranačke demokracije pa se o našim razilaženjima u mišljenju javno puno govori. Ne vidim ništa dramatično u tome da stranka prolazi kroz određenu krizu odlaskom u oporbu. Nas u SDP-u vežu iste vrijednosti i tu leži naša snaga i jamstvo da će SDP i u budućnosti pobjeđivati na izborima.