Kino & Film

POSVEĆEN POVIJESTI I ZNAČENJU SVETIŠTA

U Sarajevu premijerno prikazan dokumentarac "Gospa od utočišta" o aljmaškom svetištu

Hrvatski dokumentarni film "Gospa od utočišta", posvećen povijesti i značenju marijanskog hodočasničkog svetišta u Aljmašu, premijerno je u ponedjeljak prikazan u Sarajevu, a to ostvarenje čiju režiju potpisuje Srđan Segarić predstavljeno je u sklopu posjeta izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije sjedištu Vrhbosanske nadbiskupije i vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću.

Gospa od utočišta   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

Film, čiji je producent Antun Ivanković, gledateljima predstavlja povijest aljmaškog svetišta, od prvog spominjanja tamošnje župe 1332. godine kroz turbulentna razdoblja koja su slijedila sve do današnjeg vremena.

Značajni dio filma tematizira progon Hrvata iz Aljmaša za vrijeme Domovinskog rata, kada je svetište sravnjeno sa zemljom. 

Svjedočenja autentičnih sudionika tih zbivanja podsjećaju na značenje što ga kip Gospe aljmaške ima za katoličke vjernike te koliko im je ohrabrenje predstavljalo njegovo spašavanje iz potpuno razorene župne crkve i to u vrijeme kada je Aljmaš bio pod okupacijom.

Kardinal Puljić kazao je nakon projekcije kako ga za aljmaško svetište vežu posebne uspomene jer je tamo prvi put boravio još kao bogoslov 1966. godine, uvjerivši se tada i osobno u snagu vjere tamošnjih ljudi koja je opstala i jačala unatoč svim kušnjama.

"Ovo je film koji nam nudi nadu i ohrabrenje", kazao je vrhbosanski nadbiskup. 

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako taj dio Hrvatske na temelju vlastita iskustva možda najbolje može razumjeti patnje kroz koje je tijekom rata prošla Crkva u BiH, a posebice u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, te stoga i danas želi jasno pokazati potporu i solidarnost s njom.