Virovitičko-podravska

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Županijski proračun Virovitičko-podravske županije za 2018. veći 37,7 posto

Virovitičko-podravska Županijska skupština prihvatila je u utorak proračun za 2018. godinu od 468,4 milijuna kuna, što je u odnosu prema ovogodišnjemu 128 milijuna ili 37,7 posto više.

Ilustracija   FOTO:Tom Dubravec / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Obrazlažući prijedlog proračuna, virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je da su, unatoč krizi i otežanim uvjetima poslovanja, uspjeli pronaći izvore za financiranje već započetih projekata i onih koji su u planu.

"Pokrili smo sve sektore, od poljoprivrede, gospodarstva i turističkih projekata do obrazovanja, zdravstva i sve što je trebalo. Gotovo 75 milijuna kuna odnosi se na projekte kojima je Virovitičko-podravska županija nositelj, a ostatak na proračunske korisnike i njihove investicije“, rekao je župan Andrović.

Među važnijim projektima istaknuo je izgradnju Tehnološko-inovacijskog centra, s naglaskom na poljoprivredi, vrijednog 17,5 milijuna kuna, nastavak radova na obnovi parka i Dvorca Janković u Suhopolju, vrijednih 9,8 milijuna kuna, i nastavak ulaganja u dodatne sadržaje Dvorca Kurija Janković u Kapela Dvoru, za što je planirano 11,4 milijuna kuna.

U 2018. godini počinje gradnja poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači, za što će se 2018. izdvojiti 15, 8 milijuna kuna, a godinu poslije dodatnih 11,8 milijuna kuna.

Poticat će se i razvoj gospodarstva subvencioniranjem kamata, za što je planirano 1,2 milijuna kuna. S 200 tisuća kuna poticat će se trgovačka društva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnici u sektoru poljoprivrede izvan javnog sektora.

"Gradit će se i Centar za razvoj i kompetencije u poljoprivredi čija je vrijednost procijenjena na 3,5 milijuna kuna. Nastavljamo s ulaganjima u sustave navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac i Đolta, za što smo izdvojili gotovo 20 milijuna kuna, a godinu zatim dodatnih 23 milijuna kuna. U proračunu je i sustav navodnjavanja Lukač za koji ćemo iduće godine izdvojiti dva milijuna kuna, a tu je i nastavak druge faze sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška", istaknuo je župan Andrović.