Politika

POVEĆANJE RODILJNIH I RODITELJSKIH NAKNADA

Murganić: Za demografske mjere više od milijardu kuna

Na izmaku 2017. ministri u Vladi Andreja Plenkovića uglavnom su zadovoljni odrađenim, konačnu ocjenu rada ostavljaju građanima. Za iduću imaju velike najave. Ministrica demografije Nada Murganić na kraju ove godine posebno je izdvojila povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada.

Nada Murganić   FOTO:Marko Todorov / CROPIX
Piše: Media Servis

‘‘Te naknade se nisu mijenjale devet godina i mislim da je to zaista značajan potez u prvih nekoliko mjeseci ove Vlade‘‘. Za 2018. Murganić je najavila dodatne mjere demografske obnove. I to oko 100 milijuna kuna pomoći lokalnim jedinicama kroz natječaje za obnovu, prenamjenu i izgradnju vrtića, 300 milijuna kuna iz eu fondova za dodatno zapošljavanje odgajateljica te povećanje broja djece korisnika dječjeg doplatka.

‘‘Zajedno s rodiljnim naknadama od ove godine i ovo što planiramo u 2018. to će biti za demografske mjere negdje više od milijardu kuna‘‘, najavila je resorna ministrica.Na području socijalne politike izdvojila je donesene strategije za starije osobe, za uključivanje osoba s invaliditetom u zajednici, strategiju sprečavanja nasilja u obitelji. Na snagu stupa i Zakon o socijalnoj skrbi s nekoliko značajnih mjera usmjerenih prema osobama s invaliditetom.

‘‘Proširili smo status roditelja njegovatelja i za odrasle osobe. Povećali smo 20 posto, odnosno planiramo povećati, osobnu invalidninu i doplatak za njegu i pomoć. Doduše, ta povećanja će se primijeniti od 1.4.‘‘, navela je Murganić. Tu su i izmjene za osobe s invaliditetom prilikom zaposlenja da im plaća ili prihod od honorara neće ulaziti u cenzus kod ostvarivanja prava na osobnu invalidninu.

‘‘Oni sami kažu da je to promjena koju su čekali 18 godina. Značajna je zbog uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada‘‘, ističe ministrica. Kad je riječ o posvojenjima, priznaje da postoji tromost sustava u području socijalne skrbi i pravosuđa.

‘‘U ovom Obiteljskom zakonu već su predložene neke mjere koje će Centrima za socijalni rad olakšati procjenu kada treba donijeti odluku da je dijete spremno za posvojenje. To nisu lake odluke, to treba zaista biti jedan stručan rad, stručan tim. U tom smislu preko UNICEF-a imamo jedan program u kojem radimo na edukaciji stručnjaka s područja socijalne skrbi‘‘, rekla je Murganić.