Politika

BURNA POLITIČKA GODINA U OSIJEKU

Vrkić ostao, Šišljagić otišao, Piližota i Gamoš nova politička lica. Frakcijski sukobi u HDSSB-u, Vulin krenuo prema HDZ-u, Radić preuzeo osječki HDZ

Iza nas je burna politička godina koju su, osim redovnih lokalnih izbora, obilježili mnogi nepredvidljivi događaji i do jučer neočekivane političke konfrontacije. Osječka vladajuća koalicija Ivice Vrkića u 2017. godinu ušla je relativno bezbrižno, unatoč tankoj i neprirodnoj ''parlamentarnoj'' većini.

Burna politička godina u Osijeku   FOTO:Ilustracija
Piše: Republika.eu / I.T.

Neuspjelo preuzimanje stranke rezultiralo isključenjem Šišljagića i Burića iz HDSSB-a. ''Borba'' za ulazak u drugi krug sa Vrkićem.

U tome im je nadasve pomogao veliki frakcijski sukob u HDSSB-u, jedinoj konkurentnoj političkoj opciji. Tada su župan Vladimir Šišljagić i Dinko Burić odlučili preuzeti stranku, detronizirati predsjednika Vulina i isključiti utemeljitelja Glavaša iz stranke. Međutim, plan se izjalovio promptnim izbacivanjem svih protagonista ovog puča, čime aktualni župan Šišljagić ostaje bez stranačke infrastrukture pred same lokalne izbore, dok stranačka jezgra računa na tada perspektivnog Dragana Vulina kao kandidata za gradonačelnika.  

Narednih nekoliko mjeseci stranke se pripremaju za predizbornu kampanju u gradu koji sve više poprima imidž besperspektivnog regionalnog središta. HDZ kandidira uspješnog načelnika općine Antunovac Ivana Anušića za župana, Vladimir Šišljagić sa realnim šansama kandidira se za novi mandat kao nezavisni kandidat, dok su svi drugi autsajderi.

U gradskoj kampanji nastaje malo veća gužva, pretežito u borbi za drugo mjesto uz Ivicu Vrkića kao favorita izbora. Mnogo dominantnih imena kreće u utrku za gradonačelnika: Dragan Vulin iako izranjavan frakcijskim sukobima kandidira se sa još uvijek jakim regionalnim brendom, medijskom podrškom i vrlo snažnim stranačkim financijama. HDZ-ovci svoje nade polažu u Ivanu Šojat iako je opterećena ''tankim'' političkim znanjem i sukobom sa županijskim HDZ-om. MOST očekivano kandidira Miroslava Šimića s pozicije saborskog zastupnika, dok Anto Đapić ulazi u utrku s dugogodišnjim političkim iskustvom, podrškom jedne televizije  i dobro osmišljenom kampanjom. Svi četvero se nadaju ulasku u drugi krug.

Vrkić se prošetao protiv Ivane Šojat. Anušić osvojio županiju i Šišljagićevu budućnost učinio neizvjesnoom. Kristijan Šimičić osvježenje na političkoj sceni

Predizborna kampanja za grad Osijek vrlo je ''afirmativna'' (čitaj mrtva) pretežito zbog interesnih kalkulacija lokalnih političara za postizbornom suradnjom s favoritom Vrkićem. Jedino Dragan Vulin pred sam kraj kampanje napada aktualnog gradonačelnika, ali ipak prekasno. Od oduvijek dinamičnog i ponekad ratobornog Ante Đapića u ovoj kampanji nismo imali prilike vidjeti kreativnost. Stavivši se u lojalnu funkciju odvjetnika Ivice Vrkića isčezlog sa posljednjih nekoliko sučeljavanja, Đapić si je učvrščivao koalicijski potencijal s pobjednikom, ali nauštrb erozije dijela svog potencijalnog biračkog kontingenta. MOST-ov Miroslav Šimić vodio je umjerenjačku kampanju izuzev sukoba s Antom Đapićem, dok su oni malo pronicljiviji mogli primijetiti rast rejtinga mladog Kristijana Šimičića, vlasnika tvrtke EDUKOS.

Županijska predizborna kampanja bila je izrazito bipolarizirana na dvije političke silnice, neovisnog Vladimira Šišljagića i onu HDZ-ovog Ivana Anušića. Šišljagić je nakon neuspjelog preuzimanja stranke, naoružan političkim iskustvom, pozicijom aktualnog župana i pomno građenim imidžem ušao s realnim šansama  za osvajanje svog trećeg mandata. S druge strane Ivan  Anušić uz snažnu političku markicu HDZ-a, stabilno biračko tijelo, rezultate u svojoj matičnoj općini i raspadajuće stanje u HDSSB-u bio je blagi favorit napetih županijskih izbora.

U izbornoj noći posložile su se mnoge političke kockice. Vrkić je uvjerljivo pobijedio (uz 12 mandata), ali nedovoljno za drugi krug, dok je Ivana Šojat elegantno osigurala ulazak u drugu rundu (10 mandata). Miroslav Šimić bio je treći (5), dok je HDSSB-ov Dragan Vulin doživio blago rečeno razočaranje (3),  Kristijan Šimičić sa svojom BIRAJ BOLJE izjednačio se s HDSSB-om. Danijela Lovoković i Anto Đapić osvojili su dva vijećnička mjesta. U drugom krugu Vrkić se elegantno prošetao pored HDZ-ove Ivane  Šojat

Dragan Vulin s HDSSB-om potpisao koaliciju s ljevicom i dogovorio transfer u HDZ, Glavaš ih blokirao i stavio u šestomjesečni ''stand by'' aranžman. Vrkić  u postizbornoj kombinaciji odbacio svoj gromobran u vidu Ante Đapića

U županiji je Anušić ostvario blagu prednost pred Šišljagićem, a koalicijska većina je sastavljena sa HDSSB-om prije prvog kruga. Simpatizeri HDSSB-a tada nisu ni znali da ostaju bez svojih skupštinskih mandata, jer je Vulin unaprijed dogovorio svoj transfer u HDZ. U drugom krugu Anušić pobjeđuje Šišljagića  s blagom, ali neuhvatljivom prednosti.

U gradskom parlamentu situacija je malo složenija i većina je realizirana neočekivano. Gradonačelnik Vrkić sa svojom lijevom koalicijom potpisuje neočekivani sporazum sa dojučerašnjim kritičarima iz HDSSB-a i MOST-a, dok odbacuje i marginalizira svoj gromobran - DESNO Ante Đapića. Nakon odlaska Dragana Vulina, Karla Šatvara, i Mate Palića iz matične stranke, HDSSB-ov v.d. predsjednika Branimir Glavaš raskida neprincipijelan brak s ljevicom. Nezavisna ekipa oko Dragana Vulina pokušava pristupiti HDZ-u, ali Glavaš svojim autoritetom HDZ-ovog jastreba i utjecajem na centralnu državnu vlast blokira njihovo učlanjenje u HDZ čime se isti nalaze na ničijoj zemlji

Boris Piližota, Žana Gamoš i Ivan Radić nove figure u gradskoj političkoj areni

Političku jesen obilježila je borba za preuzimanje čelnog mjesta osječkog HDZ-a, ali i SDP-a. Nakon godina turbulencija i nestabilnosti, principom jedan član jedan glas uz određene postizborne trzavice, Ivan Radić pobjeđuje Domagoja Mikulića i preuzima osječki HDZ. Dogradonačelnik Boris Piližota premoćnom pobjedom preuzima gradski SDP od dugogodišnje vladarice osječkih socijaldemokrata Biljane Borzan. Novim i mladim licima na osječkoj političkoj sceni ljevice uz dogradonačelnika Piližotu, kontinuirano se profilira nova dogradonačelnica Žana Gamoš. Perspektivna HNS-ovka, unatoč nespretnoj nacionalnoj koaliciji narodnjaka sa konzervativcima, u Osijeku postaje faktor na području lijevoga centra, ali i u izvršnoj vlasti

Izborna 2017. godina bila je relativno burna, ali ipak uz nedostatak realizacije prijeko potrebnih  projekata u osječkom regionalnom području. U narednoj godini, nadamo se i želimo svim političkim dužnosnicima manje sukoba, a više pozitivne afirmacije Osijeka i Slavonije u političkom, gospodarskom  i socijalnom smislu.