Svijet

UZAVRELA SITUACIJA U IRANU

Protuvladini prosvjedi se nastavljaju, prosvjednici traže smjenu ajatolaha

Iranu protuvladini prosvjedi ne jenjavaju, navodno ima i mrtvih. Vlada je izdala upozorenje onima koji prosvjeduju da "će platiti cijenu", dok im potporu daje predsejdnik SAD-a, Donald Trump..

Područja masovnih prosvjeda   FOTO:Twitter
Piše: Media Servis

Napetosti u Iranu ne jenjavaju ni četvrti dan o početka prosvjeda.U rijetkim javnim izražavanjima nezadovoljstva deseci tisuća građana su na ulicama u prosvjedima u nekoliko gradova.

Prosvjedi su počeli kao izrazi nezadovoljstva zbog gospodarske situacije i činjenice da se vlada premalo bavi unutarnjom, a previše vanjskom politikom, no sudeći prema izvještavanjima nekih medija, te videa koji su osvanuli na društvenim mrežama, prosvjednici sada pozivaju i na svrgavanje vrhovnog vođe, Ayatollaha Khameneia(Hamenija). Navodno su dvije osobe i poginule, a vlada je izdala upozorenje onima koji prosvjeduju da "će platiti cijenu". Američki predsjednik Donald Trump koji prosvjednicima daje potporu. Na Twitteru je napisao da ‘‘cijeli svijet razumije da dobri ljudi žele promjene i da se iranski vođe, osim američke vojne sile, najviše boje iranskih građana‘‘.Priložio je i svoj nedavni govor pred Općom skupštinom UN-a, upućen upravo iranskim vođama...

"Doći će dan kada će narod Irana biti usočen s izborom: nastaviti putem siromaštva, krvoprolića i terora ili će se vratiti ponosnim korijenima iranske nacije kao kolijevke civilizacije"Većih prosvjeda u Iranu nije bilo od 2009. godine,koji su bili organizirani protiv bivšeg ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadindedžada.