Gost komentator

TJEDNI OSVRT

Pobuna u SDP-u već prvog radnog dana

Nema mira u SDP-u! Nije dugo trebalo, već prvog radnog dana nove godine krenula je, tko zna koja već po redu, pobuna u redovima najjače oporbene stranke predvođena Mirandom Mrsićom. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nema baš sreće, okreću mu leđa i oni koji su ga do jučer podržavali.

Davor Bernardić   FOTO:Damjan tadic / CROPIX
Piše: Damir Gregorović

Mrsić se, dakle, oglasio već 2. siječnja i uputio apel stranačkim kolegama ustvrdivši da je posljednji čas da se imenuju uzroci lošeg stanja u SDP-u i krene u novi početak. Smatra da je stranka ideološki izgubljena, iako je zbog kritika vodstva već dobio jednu opomenu. Ukazao je i na iznimno nizak rejting i kaže da to također treba biti razlog za uzbunu jer je u pitanju opstanak SDP-a.

Uz Mrsića, u intervjuu Globusu progovorio je još jedan bivši SDP-ov ministar, a danas saborski zastupnik Orsat Miljenić. Po njemu je za SDP 2017. bila izgubljena godina: “O puno točaka mi nismo izašli s jasnom politikom i porukom, a ako to nemate, ne možete ljude pozvati da vas slijede. Oporba, na neki način, još traži sebe”, bio je oštar inače prilično umjereni Miljenić o čemu svjedoče i njegove sljedeće riječi: “Mi u SDP-u nismo dovoljno jasni u zauzimanju stavova i politike komunikacije s građanima. Ima puno naših unutarnjih razloga za to, ali o tome ne bih javno govorio”, diplomatski i taktično je izjavio.

Uglavnom, nezadovoljnici su jednoglasni u poruci da nemaju jasno definiranu stranačku politku, a i ono što imaju nisu jasno artikulirali. Ili će to promijeniti ili će propasti jer im je budućnost vrlo tamna.

Naravno, za glavnog krivca, a i koga bi drugog, drže šefa im Bernardića. I sami priznaju da je puno pričao, ali najmanje o onome o čemu je zapravo trebao. Bernardić za sada šuti, a što čeka, možda ne zna ni on sam. No, valjda će ipak odreagirati kada mu voda dođe do grla.

Za još jednog od većih krivaca proziva se i Zlatka Komadinu, inače tvorca “projekta Bero”, a kojem se također predviđa i politički kraj. Naime, neprijeporni vladar Primorja i Rijeke gubi svoju utvrdu jer ljevica prvi put nije vodeća snaga na Kvarneru. Politički analitičari drže da je zapravo Komadina “metafora propasti hrvatske socijaldemokracije.” Tragično za čovjeka koji ju je stvarao.

Uza sve to, sve su očiglednije i velike podjele u SDP-u, a što se iščitava iz javnih istupa pojedinaca iz samoga stranačkog vrha. Jasno je kao dan da ih više ne vode isti ideali - oni oko borbe za radničku klasu.

Autor: Damir Gregorović