Osječko-baranjska

SVI BOROVI ĆE SE USITNITI I KOMPOSTIRATI

Božićna drvca - iskorištena za blagdane, pa dobila novu svrhu

Blagdan Sveta tri kralja za mnoge je dan nakon kojega skidaju božićne ukrase i iznose božićno drvce iz svoga doma. Tijekom siječnja stoga se u Osijeku vrši odvojeno prikupljanje i odvoz borova koji će se kompostirati.

Božićna drvca - iskorištena za blagdane, pa dobila novu svrhu   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Na kompostani na Biljskoj cesti već je pravo brdo božićnih drvaca, a odlaganje će se vjerojatno protegnuti do kraja siječnja.

Građani ih mogu odložiti na svim eko otocima u gradu, na reciklažnom dvorištu Zeleni otok jug 2, u Retfali u naselju Ljudevita Posavskog na parkiralištu pored tržnice, u Višnjevcu u parku, u Donjem gradu na Vijencu Murse i kod okretišta tramvaja, na Sjenjaku kod robne kuće i Studentskog doma, u Tvrđi na Vijencu Ivana Meštrovića, u Industrijskoj četvrti na Bosutskom naselju i na Jugu 2 kod Konzuma i Osnoven škole Tin Ujević. Stanari kolektivnog stanovanja mogu ih odložiti pored posuda za komunalni otpad, a svi borovi će se usitniti i kompostirati. 

"Mi već pripremamo božićna drvca za sjeckanje. Nakon toga ćemo praviti kompostne hrpe i nakon prevrtanja nekih 5-6 mjeseci dobivamo kvalitetan kompost koji koristi naša radna jedinica Zelenilo. Možemo i moramo pohvaliti za odlaganje takvih božićnih drvaca koji nama uvelike omogućuju da brže zbrinemo te i pokupimo ta božićna drvca", rekao je rukovoditelj RJ Ćistoća Stevo Anetić.

Iako većina građana odlaže borove na predviđena mjesta, i dalje se tu i tamo može pronaći poneko zalutalo drvce s neželjenim ukrasima. Sreća u nesreći, barem su svi prirodni. Nakon kompostiranja koristiti će se u osječkoj hortikulturi i tako nam ponovno uljepšati okoliš.