Osječko-baranjska

SITUACIJA NIJE DOBRA, NO JOŠ NIJE ALARMANTNA

Proljeće usred zime – najteže mesu u pušnicama

Dok se Sjeverna Amerika bori s polarnim hladnoćama, a na drugome kraju svijeta, u dijelovima Australije, vladaju paklene vrućine, u Hrvatskoj usred zime na snazi je kasno proljeće. Na natprosječnu toplinu reagirala je priroda preranim buđenjem biljnog i životinjskog svijeta, što se negativno odražava na poljoprivrednu proizvodnju. Posebno na mukama su proizvođači mesa iz domaćih pušnica. Ne čudi stoga što se najavama o postupnom zahlađenju u sljedećim danima mnogi vesele.

Proljeće usred zime – najteže mesu u pušnicama   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / STV

Iako je početak siječnja, vijesnici proljeća već su stigli. Visibabe cvatu i u dvorišnoj sjeni, a rano grmlje i jorgovani po okućnicama naveliko pupaju. Iz tla su provirili i prvi ovogodišnji jaglaci i tulipani, a trebali su tek za koji mjesec.

Nisu na sreću još krenule voćke u voćnjacima.

U protivnom bilo bi velikih problema, iako je strah kod voćara još uvijek velik. Najviše zbog zakašnjele zime ili naglog zahlađenja.

Podsjetimo, ciča zima pogodila nas je ovih dana prošle godine. Žive u termometrima spuštale su se i do minus 20, a sada rasle do nevjerojatnih plus 18. To teško podnose i ljudi, a posebno meso u pušnicama, kojemu prijeti kvarenje.

No većina se za sada uspijeva oduprijeti takvim ekstermima. Vatru u pušnici ne lože tijekom dana, a presudna je i sama izvedba pušnice i provjetravanje.

Za meso najveći je problem vlaga, a smatra se kako može podnijeti temperature do 15-tak stupnjeva. Sve preko toga je vrlo rizično. Rizično je i za ozime usjeve. Razviju li se prerano, bit će štete kada ponovno zahladi.

Situacija u svakom slučaju nije dobra, ali još uvijek ni alarmantna. Usporedimo li je s vremenskim problemima u ostalim dijelovima svijeta mogli bi reći kako još dobro i prolazimo.