Osječko-baranjska

VELIK POTENCIJAL

Zajedničkim snagama županije, općina i gradova do još boljih turističkih rezultata

Turizam danas smatra se jednim od najbrže rastućih ekonomskih sektora u svijetu, a u njemu veliku priliku za razvoj vidi Osječko-baranjska županija. Zbog toga je u okviru županijske uprave oformljen poseban Upravni odjel za kontinentalni turizam, a odluke i potezi nastojat će se donositi u sinergiji sa svim gradovima i općinama, čulo se na sastanku Koordinacije jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije. Njime je tako nastavljena praksa jednomjesečnog zajedničkog okupljanja u cilju jačanja suradnje i brže i učinkovitije realizacije projekata od zajedničkog interesa.

Kruzer u Osijeku   FOTO:STV
Piše: STV

Gotov svi čelnici jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije okupili su se na prvom ovogodišnjem zajedničkom sastanku sa županom i njegovim suradnicima u Osijeku. Na dnevnom redu našlo se desetak tema, a u prvome planu bili su daljnji potezi u razvoju kontinentalnog turizma.

Osječko-baranjska županija i grad Osijek imaju potencijal gdje može bit apsolutno predvodnica kontinentalnog turizma u cijeloj Hrvatskoj, govorimo o cijeloj našoj Županiji. Niz sadržaja, niz potencijala, upravo Odjel za kontinentalni turizam, vd. pročelnica Ivana Čakalić će na neki način izprezentirati što se do sada napravilo, što se planira raditi, koje su smjernice i do kraja ovoga mjeseca ćemo imati popunjen cijeli Upravni odjel, rekao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

Za potpore u turizmu Županija je u ovogodišnjem proračunu osigurala gotovo 2 i pol milijuna kuna. Pomoć i potporu očekuje i od općina i gradova. Svi su pozvani da dostave kalendare najznačajnijih događanja na svojim područjima kako bi ih se objedinilo u zajedničku ponudu Županije. No, najvažninjim od svega ističe se zajedničko djelovanje i sinergija, jer potencijali su na cijelom području Županije veliki. 

Donji Miholjac polaže velike nade. Znači krećemo od naše kulturne baštine Mailath-Prandau. To su naša dva dvorca, to je naš park, znači temeljem toga to će biti baza gdje mi temeljimo naš taj kontinentalni ruralni turizam, rekao je Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca.

A jednom od turističkih perjanica Županije, odnosno destinacijom koja ima najveći turistički potencijal, smatraju se u Općini Draž.

Nažalost ne možemo se pohvaliti i sa smještajnim kapacitetima, jer to nam se pokazalo doista nedostatnim, i u ovoj godini doista planiramo, odnosno u plan razvoja smo stavili upravo unapređenje , odnosno izgradnju smještajnih kapaciteta i dodatnih još sadržaja koje smo osjetili da su nam potrebni kako bi imali što širu, što raznovrsniju ponudu. Jer shvatili smo svi, ne samo Općina Draž, nego i Kneževi Vinogradi, i Bilje, i svi, da jednostavno samo zajedno svi skupa možemo razvijati tu destinaciju, napomenuo je Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž.

A na sastanku Koordinacije govora je bilo i o problemu ukidanja prijevoznih linija u brojnim gradovima i općinama. Korisnika javnog prijevoza je sve manje, prijevoznicima linije postaju nerentabilne, pa traže subvencije od lokalnih samouprava ili ih ukidaju.

Nažalost Miholjac isto tako se ne razlikuje od ostalih krajeva, pogotovo u Slavoniji, ukidaju se autobusne linije, pogotovo je problem kada se ide sa sela u Donji Miholjac, stariji ljudi imaju velikih pšroblema tu doći do liječnika, određene papire riješiti, i morat ćemo stvarno više poraditi na toj priči, dodao je Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca.

Kompleksna je priča. Radi se o jednom začaranom krugu.Postoje naravno neki modeli koje nude autoprijevoznici, koji u ovom trenutku nama baš i nisu prihvatljivi, to su ponovno nekakve subvencije. O tome ćemo razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima, vidjet ćemo, sjest ćemo zajedno svi na idućem sastanku s autoprijevoznicima i na neki način vidjeti kako i na koji način taj problem riješiti, zaključio je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

I ovaj slučaj pokazuje kako je u svemu najvažnija komunikacija i razgovor. S tom praksom poručuju iz Županije nastojat će se nastaviti i ubuduće.